Диетата на рибите за първи път е определена по текстурата на зъбите

Технологията на микротекстурният анализ, т.е. анализ на структурата на повърхността в микроскопичен мащаб, се използва широко, например в индустрията. В рамките на работата учените използвали за анализ електронен микроскоп. Те сравнили релефа на зъбите на няколко вида цихлиди- семейство риби от отряд океанообразни. Те успели да определят кои риби предпочитат да дъвчат със зъби, и кои зъби използват, за да остържат храната от твърдите повърхности.

Според учените, новият моетод е по-ефективен, например, оценка за начина на хранене според съдържанието на стомаха. Фактът, че тя може да варира от случай на случай, а топографията на зъбите показва навиците на хранене в дългосрочен план. Учените твърдят, че след като успеят да придобият база данни, те ще могат да определят сезонните промени в храната на живите същества по зъбите.

В момента оценката на храната по съдържанието на стомаха е един от основните методи за определяне на диетата. Тази методология, например, биолозите използват, за да се определи с какво се хранят някой видове животни или риби.

Източник – aqualogo.ru / Превод – meri