Защо е необходим глас на пираните

Ужасните, кръвожадни пирани при сблъсък едни с други предпочитат …да се карат, предполагат група зоолози от Лиежкия университет, изучаващи вокалните способности на рибите. Преди пираните учените се занимавали със звуковите сигнали на рибите-клоуни и рибите- жаби.

Много риби използват зуковите средства за привличане на потенциален полов партньор. Така че, според звуковото пеене на рибите, в повечето случаи може да се направи извод, че сезона на размножаване е в разгара си. Учените знаели, че и пираните разполагат с определен брой вокални номера, но смисъла на тези съобщения оставал загадка. За да разберат, кое кое е, учените поставили подводни микрофони в аквариум с обикновени пирани и заснели видео, кои ситуации съответстват на различните звукови сигнали.

В репертоара на рибите се оказали три вида сигнали, и всички се използвали в конфликтни ситуации. Първия, нещо средно между кашлица и лай, пираните използвали, за да се скарат на противника и да го накарат да отстъпи: рибите застават една срещу друга, но не встъпват в бой.

Втория, кратка фракция, използва се при преследване на врага.

Третия, дрезгав звук, съпроводен с физическа атака.

По-голямата част от времето, рибите плували мирно в аквариума, без да показват своята кръвожадност и лош характер.

До “побой” се стигало само при хранене, когато никой не искал да дели храната.

Подобно и на други “пеещи” риби, пираните издават звуци с помощта на плавателния мехур. Специална група мускули извършва свръхбързи свивания- до 150 в секунда, което кара мехура да вибрира и звучи. Статията на зоолозите за звуковите сигнали на пираните била публикувана в изданието Journal of Experimental Biology. Учените смятат, че звуковите сигнали са необходими на тези риби, за да се предоврати нанасянето на ненужна вреда.
Без значение колко кръвожадни са били, битката за тях е крайна, нежелателна мярка за разрешаване на конфликтите.

Източникaqualogo.ru / Превод – meri