Кучета от развъдника на Ангел Авренлиев разнасят славата на България

Кучета от развъдника на Ангел Авренлиев разнасят славата на България
Кучета от развъдника на Ангел Авренлиев разнасят славата на България

Кучета, произведени от развъдника за германски дратхаар Vom „Mobi Dik”, собственост на Ангел Авренлиев, ловец от дружина Кърджали-1, продължават да разнасят славата на България по света. На тазгодишния 82-ри Хегевалд в Германия Bruno vom Mobi Dik с водач Милуш Милушев от същата дружина, произведено от развъдника Vom „Mobi Dik”, се класира на 73 място от 189 участници. Между тях имаше от Германия, САЩ, Аржентина, Канада, Южна Африка, Нова Зенландия и от други страни.

Хегевалд е интернационално изпитание за развъдна пригодност на кучета от породата германски дратхаар. Изискването към кучетата в тазгодишното изпитание бе те да са родени след 1 октомври 2013 година. На пролетното изпитание за млади кучета да са получили най-малко оценка много добър в работа по топла заешка диря, използване на носа и свободно претърсване. Трябваше да са издържали също тест за работа във вода, устойчивост на изстрел, търсене на патица в гъста растителност, проследяване на жива патица в гъста растителност.

Ангел Авренлиев е участвал четири пъти в Хегевалд – веднъж в Австрия и три пъти в Германия. През 2013 година участва с две кучета в Германия – Amigo vom Mobi Dik и Ahat vom Mobi Dik. Ahat vom Mobi Dik се класира на 21 място от 212 участници с 237,5 хегевалдски точки. Това е най-доброто постижение на куче от породата германски дратхаар, произведено в България в 82-годишната история на интернационалното изпитание Хегевалд. През 2011 г. Ангел Авренлиев се класира на 64 място на Хегевалд в Анстрия с куче Аmi vom Klosterpark.

Amigo vom Mobi Dik e най-добро куче в България на майсторски изпит за 2013 г. с 336 точки, което означава, че е постигнат върха на обучението, а Ahat vom Mobi Dik същата година е на второ място в страната.

Три поколения кучета е произвел досега в развъдника Vom „Mobi Dik” Ангел Авренлиев. Всички са с родословие и записани в родословната книга. За заплождането на майката ползва мъжки разплодници от най-добрите развъдници в Германия. Всяка година пътува до там. Първото женско куче Ami vom Klosterpark е закупил през 2010 г. от Германия. От Vom „Mobi Dik” има вeче кучета в цяла България, както и в чужбина на хиляди километри от Кърджали. Всичките получават отлични оценки. През 2011 г. Ангел Авренлиев участва в семинар за водачи на ловни кучета, организиран от Републиканския клуб германски дратхаар. Тогава осъзнава, че кучето трябва да бъде пръв помощник на ловеца. Преди това не е мислил, че му трябва куче за изпитание и че ще участва на световното първенство Хегевалд.

Валери КОВАЧЕВ
Снимка: Мехмед РЕДЖЕБ

Източник: novjivot.info