Поради човешката намеса е изчезнал базовият инстинкт на страх пред опасността

Човекът нарушил базовите инстинкти на животните

Поради човешката намеса е изчезнал базовият инстинкт на страх пред опасността

Международна група зоолози, еколози и специалисти по поведението на животните са стигнали до извода, че поради човешката намеса в природата при повечето животни е изчезнал базовият инстинкт на страх пред опасността. Статията на учените е публикувана в сп. Nature.

Тази промяна, според специалистите, не вещае нищо добро за животните. Както обясняват зоолозите, човекът е успял да измени поведението на животните, убивайки големи хищници – вълци, тигри, лъвове, акули, мечки и други. Изтребването на тези животни води до унищожаването на цяла “верига на страха” в животинския свят и нарушения в числеността на много животни и растения.

Изчезването или – обратно, появата на суперхищници води до изменение в цялата хранителна верига по принципа на доминото.

За да демонстрират важността на големите животни, учените са провели интересно изследване в националния парк Гълф Айлъндс в Канада. Суперхищниците на територията на парка – пуми и мечки – отдавна са изтребени от човека, затова местните еноти са загубили страха да бъдат изядени и се държат доста необичайно.

Енотите често ловуват риба и раци в реките в светлата част на денонощието, което е много нетипично за тези типично нощни ловци. Зоолозите са поставили на територията на парка няколко устройства, които периодично издават звуци на лаещи кучета и играещи морски лъвове. Специалистите са поставили и камери, които да фиксират реакцията на енотите.

Резултатите от експеримента били невероятни – енотите започнали да прекарват в търсене на храна с 60% по-малко от времето. Те използвали това време за търсене на укритие от хищниците.

В резултат броят на рибите и раците се увеличил с 50%, реките станали по-чисти поради намаляването на водораслите, изяждани от рибите. Балансът в екосистемата се възстановил с връщането на естествения страх на енотите пред хищниците.

По такъв начин, унищожавайки големите хищници, хората нарушават баланса по цялата природна верига. Във връзка с това зоолозите подчертават, че опазването на суперхищниците се явява една от приоритетните задачи за защита на природата.

Източник: actualno.com