Велико Търново: Бездомните котки са повече от бездомните кучета

Д-р Марина Иванова: Последните данни за популацията на безстопанствени животни сочат, че котките са повече от кучетата

Велико Търново: Бездомните котки са повече от бездомните кучета
Велико Търново: Бездомните котки са повече от бездомните кучета

Велико Търново. Последните данни за популацията на безстопанствени животни сочат, че котките са повече от кучетата. Това каза в интервю за Радио „Фокус” – Велико Търново д-р Марина Иванова, д-р Марина Иванова, ръководител проекти „Грижа за бездомните животни” във Фондация „Четири лапи“.

Тя уточни, че преброяване е правено за последно в края на 2013 година.

„Така, че не мога да кажа в момента каква е числеността на популацията на бездомните животни. Това, което се забелязваше при преброяването беше, че се увеличават бездомните котки и за сметка на това бездомните кучета стават по-малко. Това е в рамките на нормалното, тъй като, знаете, че в Община Велико Търново, още с влизане в сила на Закона за защита на животните, още през 2008 година, през март месец започна съвместен проект с фондация „Четири лапи”. Тогава съгласно този закон започна обработка на безстопанствените кучет”, допълни д-р Иванова.

Тя обясни, че процедурата включва залавяне на безстопанствените животни, кастрация, ваксинация срещу бяс, обезпаразитяване срещу външни и вътрешни паразити и връщане на животните на мястото, на което те са заловени.

„По този начин, кастрираните вече животни, нямат възможността да се размножават, а от друга страна – те си пазят своята територия и така възпрепятстват нахлуването на нови животни в града”, каза още експертът. Тя уточни, че за никого в момента, не е тайна, че в старата столица има много безстопанствени котки. Причината за намаляването на бездомните кучета, по думите й, е това, че и двете популации се възползват от един хранителен ресурс, който се оказва недостатъчен.

Луиза ТРАНЧЕВА

Източник: Агенция Фокус