Бездомните кучета във Варна

Няма кой да прибира и да кастрира бездомните кучета във Варна

Това стана ясно, след като щатната ветеринарна лекарка в общинския приют за безстопанствени животни в Каменар е излязла в майчинство.

Бездомните кучета във Варна
Снимка АНТОН СТОЯНОВ

Малко по-рано по искане на неправителствени организации, и.д. кмет на Варна Христо Бозов освободи от поста управителя на приюта Иван Радев.

Така на практика няма кой да обслужва новорегистрираните животни. Новината за патовата ситуация потвърди и шефът на общинската дирекция “Управление на сигурността и контрол на обществения ред” Стойчо Бакалов. Той добави, че в приюта ще се грижат само за вече постъпилите животни, но няма да се приемат нови.

“За съжаление се получи така по независещи от администрацията причини. Сключихме договор с частна ветеринарна клиника, ако се наложи медицинска помощ за животните в приюта”, обясни Бакалов.

Той уточни, че в Каменар има около 90 кучета, за които трябва да се полагат грижи. Предстои обявяването на конкурс за управител и назначаването на щатен ветеринарен лекар. Заради хаоса в общината – липсата на кмет и уволненията на висши чиновници, конкурсът със сигурност ще се забави.

До дни се чака и проверка в приюта на Агенцията по безопасност на храните (АБХ), която е изпратила писмо до общината. “Веднага след като ни отговорят, ще направим инспекция на място, в присъствието на представители на неправителствени организации. Факт е, че без управител и ветеринарен лекар в приюта не може да има движение на животни. Настъпва летният сезон, така че общината трябва да назначи служители бързо”, обясни регионалният ръководител на АБХ-Варна д-р Живка Манева.

През април представители на няколко природозащитни организации поискаха оставката на ръководството на приюта с мотива, че в общинската институция се допускат груби нарушения на трудовата дисциплина, а отношението към животните е нехуманно. Тогава протестиращите любители на животните изтъкнаха, че вече уволненият шеф Радев и още четирима от служителите не отговарят на изискванията за заеманите длъжности.

“През миналата година не е имало договор със специализирана фирма за извозване, съхранение и унищожаване на биологично опасните отпадъци. От февруари 2011 г. до ноември 2012 г. е използван нелицензиран автомобил за транспортиране на животните”, твърдяха още природозащитниците.

Общински чиновници коментираха, че изходът от настоящата криза може да се забави, защото за управител е нужен конкурс, който по принцип е обжалваем. Очаква се за поста да кандидатстват и някои от представителите на неправителствените организации.

Източник – trud.bg