Над 60 бездомни кучета са били осиновени във Велико Търново

Над 60 бездомни кучета са били осиновени във Велико Търново

Над 60 бездомни кучета са били осиновени във Велико Търново след настаняването им в общинския приемник за бездомни животни, съобщи за БТА Зорница Кънчева, началник на отдел “Екология” в общинската администрация.

Тя припомни, че приютът е открит в началото на септември и до момента в него са били настанени над 160 безстопанствени животни от града и населените места.

Приемникът е изграден със средства от общинския бюджет в размер на 200 хиляди лева. Животните, които пребивават в него се обезпаразитяват, кастрират, ваксинират и им се поставят чипове.

В такъв вид, те биват осиновявани. “Чипирането е важно, защото ако осиновителят прояви безотговорност и пусне кучето отново на улицата без каишка, ще бъде установен и санкциониран“, посочи Кънчева.

В рамките на коледния благотворителен базар в парк “Марно поле” е разкрит пункт за набиране на средства в помощ на приюта.

Средствата са за закупуване на ваксини за новородените кученца, казаха доброволците от приемника. Те уточниха, че в пункта се приемат и дарения от одеяла и храна.

През следващата година от общинската администрация обмислят да разширят терена на приюта и да поощряват доброволческите инициативи сред младите хора, които искат да се грижат за животните.

Източник: БТА – Марина Петрова