Димитровград: Кампания за безплатна кастрация на кучета и котки

Кампания за безплатна кастрация на кучета и котки стартира Община Димитровград, съвместно с Romania animal resque и Animal spray neuter international. Тя ще започне от 17 и ще продължи до 20 септември.

Димитровград: Кампания за безплатна кастрация на кучета и котки
Димитровград: Кампания за безплатна кастрация на кучета и котки

Собствениците могат да включат домашните си любимци в програмата, като се запишат предварително в Общински приют за безстопанствени животни в Димитровград с име, адрес и телефон за връзка или да уточнят подробности и да запишат час за манипулация на телефон 0878 777 376.

Най-подходящото време за кастрация на женски екземпляри е преди първото им разгонване, или около 6 месечна възраст, а за мъжките, кастрация може да се извърши около 7-8 месечна възраст. Подготовката за кастрация изисква животното да не поема храна 8-12 часа преди операцията и 4-6 часа преди нея да не поема вода. Животните трябва да са клинично здрави и обезпаразитени. Желателно е кучетата – домашни любимци, да имат административна регистрация в Общината. Включването в програмата е напълно безплатно и стопаните не дължат нищо. Те се освобождават от годишна такса за кучето по Закона за местните данъци и таски, уточняват оттам.

Кампанията цели да предотврати нежеланото размножаване на животните и увеличаване на популациите. Гражданите се умоляват да съдействат на екипите на приюта, които ще прибират безстопанствените животни, за да бъдат кастрирани, след което ще бъдат пускани отново на свобода.

Източник: izvestnik.info