Бейби бум сред бездомните кучета

Бейби бум сред бездомните кучета се наблюдава във Варна през последните дни

Бейби бум сред бездомните кучета
Бейби бум сред бездомните кучета

Основна вина за голямата популация на безстопанствените песове в града имат както естествените закони на природата, така и проблемите, които се натрупаха в последно време около общинския кучкарник. Миналата година приютът в Каменар реално бе блокиран – дълго време беше без директор, а след като беше назначен нов, се оказа с проблемни документи. След това се наложи ремонт на първо хале по предписание на Агенцията по безопасност на храните. Справки за кастрацията на бездомните кучета в града за месеците октомври и ноември сочат, че такава не се е извършвала. Всичко това е довело до голямата популация на бездомни кучета във Варна тази пролет, коментират специалистите.

В момента приютът има нов директор, който работи “на пълни обороти”, според председателя на комисията по сигурност към местния парламент Станислав Темелков. Въпреки това градът се обслужва само от един автомобил за проверки, който през два дни е на ремонт.

Част от решенията на проблема са осиновяването на куче от приюта, безплатна кастрация на домашните животни, собственост на социалнослаби граждани, и адекватна реакция от страна на оперативния дежурен в община Варна, който да приема сигнали на тел. 052/820-112 за агресивни животни, коментира за “Черно море” зам.-кметът на Варна Тодор Иванов.

15 кучета са били осиновени от приюта от началото на годината до 26 март. За 2013 г. нови стопани са намерили 112 животни. В момента има около 70 животни и всяко може да бъде осиновено. Процедурата е максимално опростена. Подава се искане в администрацията на приюта и се попълва декларация. Това отнема не повече от час. След това от администрацията на кучкарника са длъжни да проверяват условията, при които се настаняват осиновените животни, поясни още Тодор Иванов.

Източник: moreto.net