Птиците имат бели кръвни телца, които са в състояние да спрат фатални за хората инфекции

София. Специализирани бели кръвни телца, открити в телата на птици, са в състояние да справят с инфекции, за които се смята, че причиняват смъртта на стотици хиляди души годишно, заявяват учени, цитирани от BBC News.

Птиците имат бели кръвни телца, които са в състояние да спрат фатални за хората инфекции

Криптококус неоформанс е гъбичка, предизвикваща фатални инфекции при хора със слаба имунна система, сред които пациенти в напреднала фаза на СПИН. Птиците са носители на тази гъбичка, но не се разболяват. Изследователи са намерили отговор на тази загадка, откривайки, че кръвна клетка, наречена макрофаг, блокира растежа на гъбичката. Криптокукус неоформанс заразява предимно белите дробове и централната нервна система.

Учени от Шефилдския и Бирмингамския университети са установили, че гъбичката може да се развива бавно в храносмилателния тракт на питиците, но ако се опита да атакува друга част на тялото, имунната система я унищожава незабавно. Д-р Саймън Джонсън, който е ръководил проучването, казва: “Птиците имат по-висока телесна температура от хората, но това само по себе си не е достатъчно да спре гъбичката. Изследвайки клетки от птици под микроскоп, видяхме, че магрофагите са способни напълно да спрат растежа на гъбичките, които могат да са фатални за хората.” Откритието може да помогне да се намерят начини за подобряване на реакцията на човешката имунна система срещу гъбичката, добавя Джонсън. Проучването е публикувано в журнала Scientific Reports.

Превод и редакция: Екатерина Антонова

Източник: focus-news.net п