“Боец” в аквариума- рибка петел

В един аквариум не трябва да отглеждате няколко мъжки рибки-петел, защото те се бият помежду си и в резултат остава най-силния.

Както във всяко правило, има и изключения: в голям аквариум, в който двата съперника никога или почти никога няма да се срещат заради гъстата растителност.

Женските трябва да бъдат няколко, иначе мъжкия постоянно ще се конфронтира с единствената женска, ако не отговаря със взаимност, и дори може да я убие.

Понякога хората се страхуват да поставят рибата петел с други видове. Както показва практиката, напразно. Малките харацинтови (данио,кардинали,неони),барбуси, живораждащите рибки, прекрасно живеят и с петлите- те просто не забелязват “чуждите”. А големите воални мъжки гупи понякога приемат за “свои” и съответно, започват “спора” по пълна програма.

Колкото до водните растения, с които обичат да се хранят някой рибки- петли, са пример за подражание. Те изобщо не пипат растителността, но затова пък много се интересуват от разнообразните водни безгръбначни, например, охлювите.

Имат и още едно положително качество: рибите-петли са лабиринтови рибки, много устойчиви към повишеното съдържание на въглеродния диоксид във водата. Специален лабиринтов апарат се изпълва с атмосферен въздух, изплува на повърхността на водата със завидна регулярност, която осигурява газообмена.

Експертите потвърждават, че за нормалното съществувание на петела не е необходим огромен аквариум, можете да ги поставите и в по-малък или дори в половин литров буркан(в особени случаи). Важното е да не забравяте да храните рибката всеки ден с качествена (суха,замразена или жива)храна с не много голям размер. Ако рибката се задави, може да умре, защото няма да й достига въздух.

ufapriut.ru / Превод: meri