Божидар Александров

Ромски пастор влезе в борбата с бездомните кучета

bozhidar-aleksandrov

Божидар Александров убеждава с думи и подаръци хората да кастрират животните си

„Екоравновесие“ започна акция за бездомни кучета в столичния квартал „Факултета“. В населения с роми район бездомните кучета се броят за домашни, а жителите му гледат най-малко по 2-3 животни. Те се разхождат по калните улици и разнасят заради. Пастор Божидар Александров се е заел да убеждава хората да не се съпротивляват на служителите на общинското предприятие. Директорът на „Екоравновесие“ Манол Нейков заяви пред bTV, че е установено, че в ромските махали кучетата се възпроизвеждат най-много, а от там те се разселват в целия град. „Затова Столична община предприе една програма – съвместно ние с район „Красна поляна“, а от понеделник започваме и в район „Люлин“, да намерим вътрешни, местни хора, които да ни съдействат за кастрацията. Тъй като голяма част от кучетата са кастрирани през годините, но има една част, която не ги дават, по една или друга причина“, обясни той.

„Трябваха ни вътрешни хора, които познават условията, квартала, хората. И се насочихме с помощта на кмета на район „Красна поляна“, към тази фондация „Филаделфия“, с пасторите, с църквите, които обучават хората, организират детски градини, повишават им възпитанието, културата. И с тяхно съдействие до момента, от три месеца, до вчера имаме 172 взети кучета кастрирани и върнати на хората“, допълни Нейков.

Освен това ромите често гонели служителите на „Екоравновесие“ и не искали да им съдействат. Някои от тях гледат по 2-3 кучета, но други – по 6 и повече. Ромите често и се пазарят за храна и „допълнително материално стимулиране“, за да дадат кучетата си за ваксинация.

Божидар Александров – пасторът в местната евангелистка църква, обясни какви методи за убеждаване използва: „Трудно ни е, но като посредник между хората и „Екоравновесие“ се старя да убедя ромите в квартала, че по-добрият вариант за техните деца /…/, е кучето да бъде ваксинирано, защото, играейки си детето с него не знае какво зарази може да му предаде, след това да е обезпаразитено /…/, и не на последно място да е кастрирано, за да може да се намали популацията на кучета в квартала“.

„Ние от управата на религиозна институция „Филаделфия“ взехме това решение да подпомогнем хората, като по този начин искаме и да ги домотивираме, за да предадат кучето си кастрация“, обясни той за раздаването на храна в квартала.

Александров каза, че структурата на религиозната институция се самофинансира от цялата ромска общност. „Помагат ни и религиозни институции от Норвегия“, допълни той.

Пасторът разказа и с какво друго се занимава сред ромите: „Моето призвание – усещам го, че е това, да покажа на ромите, че най-важният фактор в живота на един човек е образованието. Образованието е златният ключ, който отваря вратата на живота пред всички. И по този начин се старая да повлияя на хората“. Освен децата, той агитира и подпомага и възрастни да се обучават.

Източник: БГНЕС