Всички са виновни за проблема с кучешката популация

Случаи на бяс в Шумен няма от две години, само общинският съветник от БСП д-р Атанасов иска договорът с немската фондация да бъде прекратен

Всички са виновни за проблема с кучешката популация
Всички са виновни за проблема с кучешката популация

Тонка ПЕТРОВА – Тревогата, че проблемът със скитащите кучета в Шумен не е решен вече 12-а година, събра на съвместно заседание във вторник съветниците от здравната, икономическата, правната и екологичната комисия към общинския съвет. За жалост, след повече от два часа обсъждане, спорове и търсене на „виновника” решение не беше взето. Местните парламентаристи, които бяха около 20-22 души, не гласуваха решение. Отложиха го за втора среща, а дотогава всички въпроси в писмен вид ще бъдат представени на кмета Красимир Костов и той да им отговори. По настояване на общинския съветник от БСП д-р Валентин Атанасов, собственик на частна ветеринарна клиника, ще бъде представян и отчет как са харчени парите на немския спонсор и на общината в НКЦ. Припомняме, че от 3 години приютът се съфинансира – 60 % дава германската страна, т. е. около 108 000 лв., а общината отпуска 70 000 лв.

Всички данни за работата на Кастрационния център също трябва да бъдат предоставени на това второ заседание, на което още не е определана датата. Единственият, който заяви, че чужда държава няма да реши проблема на Шумен с бездомните кучета, беше д-р Валентин Атанасов. В емоционалното си „есе”, написано на ръка в продължение на 18 минути, той обясни всичко около опасността от бяс, ехинококоза, токсоплазмоза, марсилска треска и т. н., предизвиквани от животните. Не стана ясно обаче какво предлага да се направи за решаването на проблема. Обвини и управителя на НКЦ д-р Милен Данков в конфликт на интереси и поиска яснота как са се харчели парите на немския спонсор през тези 12 години.

Според него, ситуацията със скитащите кучета в Шумен се била усложнила, въпреки че от 12 години в града работи Кастрационният център. „Досега в него са вложени 2 млн. лв. от общинската хазна за изграждането му”, изчисли той. Припомни и всички случаи на бяс през последните години.

Д-р Атанасов обаче пропусна да съобщи, че през 2001 г., когато самият той е работил в изолатора и тогава кучетата са били умъртвявани, ухапаните в областта са били 411 души, а само в община Шумен – 362. Докато през 2014 г. до края на ноември са били 76, като от тях само 46 са в общината. В тази статистика влизат и домашни животни, както и котки, плъхове и други хапещи твари.„Това, според мене, показва, че популацияте е намаляла“, каза д-р Пепа Калоянова, шеф на РЗИ в Шумен.

На тревогата на д-р Атанасов за опасността от бяс, д-р Едмон Маринов от БАБХ съобщи, че през поледните две години в областта и в страната няма такива случаи.. Особен ефакт има европейската програма, при която със самолет се дават примамки против бяс за дивите животни. „Как обаче да убедиш един човек от село, че на неговото куче трябва да се даде едно хапче, след като неговият дядо никога не бил давал на своето?”, попита д-р Маринов. Според него опаразитяването на овчарските и полудомашните кучета по селата е най-високо.

Проблемът е в изключително лошата работа по отглеждане на кучетата и домашните животни в малките населени места и селските райони. „Изходът е от работа в училищата до обучаване на стопаните”, обобщи д-р Маринов.
Зам.-кметът Митко Киров, в чийто ресор е НКЦ, заяви, че при сегашния закон уличните кучета трябва да се ловят, кастрират и пускат, друго не може да се направи.

„Ако решите да се отделят 500-600 000 лв. за изграждането на нови приюти, още 200-300 000 лв. за изхранване и 100 000 лв. за персонал, въпросът ще се реши.” Обаче от всичките 10 общини само Шумен има приют. „Отвсякъде тук се карат камиони с кучета.“

Управителят на НКЦ д-р Данков съобщи, че до края на ноември т. г. са отловени 309 кучета, кастрирани са 289. Поставена им е ваксина против бяс. Върнатите по места са 189. „Всички те имат микрочип. Така могат да се проследят къде се пускат, за да не се говори, че ги пускаме все в кв. „Тракия“. Там шуменци си изхвърлят домашните кучета“, заяви д-р Данков.

Според него, през последните 4-5 години се прибират агресивните кучета, затова ухапванията намаляват. Изоставени непосредствено пред вратите на приюта са 77. В Германия са били осиновени 48, като разходите се поемат от немската страна, а в България – 20.

Източник: grada.bg