В кучкарника отново прибират и кастрират агресивни животни

В кучкарника отново прибират и кастрират агресивни животни
В кучкарника отново прибират и кастрират агресивни животни

Ловенето на бездомни кучета по сигнали от граждани и институции е подновено. Това обяви заместник-кметът по “Управление на сигурността и контрол на обществения ред” Тодор Иванов.

Прибирането от улицата на агресивни животни бе преустановено заради ремонт на общинския приют за безстопанствени кучета в село Каменар. Ремонтирано бе най-важното хале, в което се кастрират бездомните животни. Ремонтът, в който общината вложи близо 24 000 лева, е вече приключил, разкри Иванов, който на място показа обновените клетки за кастрирани кучета.

Местата за пребиваване на животните са изцяло подновени. Клетките имат нови метални врати и осветление, подновени са и дървените скари. В ремонта участие са взели и доброволци, които са помогнали за освежаването на фасадата на халето.

От 2 седмици кастрациите вървят по график, като вече са кастрирани 39 кучета. От началото на годината са осиновени 15 животни, а едно е дадено под надзор.

„От тук нататък ще се стараем максимално бързо да отработваме случаите на агресивни животни, които биха могли да бъдат върнати обратно на улицата”, обеща Иванов. Капацитетът на приюта позволява настаняването на 197 животни. В момента там има 70 кучета, разкри Нели Георгиева, временно изпълняваща длъжността управител на приемника за безстопанствени кучета.

Предстои кампания по безплатно кастриране на домашни любимци. По този начин общината ще подпомогне хората, които отглеждат животни и имат желание да се грижат за тях, но нямат достатъчно средства, посочи заместник-кметът Тодор Иванов.

Източник: dariknews.bg