В Пазарджик е нужен приют

В Пазарджик е нужен приют за скитащи кучета

В Пазарджик е нужен приют

В Пазарджишко нямаме приют за безпризорни животни и това е една от причините кърлежите да са така масово разпространени и това лято. Това заяви по време на извънредното заседание на Областната епизоотична комисия д-р Гошо Ганев от отдела за здравеопазване на животните към Агенцията по храните. В момента областта ни ползва приюта на Пловдив.

Крайно необходимо е също така общините да заложат в договорите си за залавяне и кастриране на скитащи кучета и клауза за задължително обезпаразитяване. Това е мярка, която би довела до намаляване на ухапванията от кърлежи. Затова именно сега е моментът да се осъществи, смята д-р Ганев. Той напомни, че по закон бездомните псета трябва да бъдат ваксинирани срещу бяс и обезпаразитени. Д-р Ганев направи остра забележка на общините и за друго. В последните седмици е имало проблем със събирането и извозването на трупове на животни, но екарисажите вече работят, отбеляза ветеринарят. Общински чиновници масово карат хората да звънят в Агенцията по храните заради умрели кучета, а извозването им по закон е в ресор на кметовете. Всеки ден се получават такива обаждания при нас, коментира д-р Ганев.

Той повдигна и проблема с многото селскостопански животни в градовете. След отмяната на Наредба 7 всяка от общините е трябвало да изготви своя наредба, ограничаваща броя на хайванчетата в градските дворове на къщите. И досега обаче тези наредби не се спазват, а в някои дори не е заложен максимален брой животни. В градовете има цели миниферми, гледат се свине майки, което е напълно недопустимо. Рискът от това не е за пренебрегване. Чумата по свинете също е кърлежовопреносима болест. Още не е дошла до България, но приближава, вече е достигнала до Украйна, предупреди ветеринарят.

Автор: Дора Цветкова

Източник – marica.bg