В Рона открили големи стада сомове

Silurus-glanis-Wels-catfish-Somnul

Необичайното поведение на обикновения или европейски сом (Silurus glanis) успели да наблюдават учените под ръководството на Фредерико Санто от Университета в Тулуза от фенската част на река Рона. Учените открили големи натрупвания на тези риби, макар че обикновено сомовете плуват поединично. На някой места сомовете с дължина на тялото 5 м, се групират в стада, състоящи се от 15 до 44 сома. Свойте изследвания ихтиолозите провели от май 2009 г, до февруари 2011 г.

Теглото на едно такова стадо, според Санто достига 1132 кг. Любопитното е, че сомовете в такива стада се движели безредно, докосвали се и се блъскали помежду си. Причината за това поведение все още е загадка за учените. Според тях, не можали да забележат дали сомовете в тези групи ловували заедно или търсели партньор за размножаване. Според Санто, европейския сом е попаднал във водите на Рона от реките от Източна Европа, т.е фактически това е инвазивен вид.

Според учените в процеса на своята жизнена дейност сомовете, живеещи в Рона, отделят огромно количество фосфорни и азотни съеднинения. А тези вещества служат за отличен тор за речните екосистеми. Но само в малки концентрации. Когато фосфора и азота са прекалено много, те нанасят вреда- започват бързо да се размножават водораслите и водата цъфти. В резултат всички водни обитатели страдат от недостиг на кислород.

“Такива натрупвания на риби в Рона, изглежда оказват негативно въздействие и на другите местни видове риби. Благодарение на тези сомове в някой акватории се създават огнища на биоразнообразие, където активно се размножават водораслите и микроорганизмите, а това оказва лошо влияние на другите видове обитатели”- казва Санто.

  • aqualogo.ru / Превод: meri