До края на 2014 приюта ще заработи

До края на 2014 приюта ще заработи
До края на 2014 приюта ще заработи

Велико Търново. До края на годината се очаква общинският приют за бездомни кучета да влезе в експлоатация. Това каза за Радио „Фокус” – Велико Търново Зорница Кънчева, началник на отдел „Околна среда” в Община Велико Търново.

Приемникът е на общинска земя извън регулация между селата Шемшево и Буковец. Все още се извършват строителни работи, предстои направата на клетки и осигуряване на захранване, което, по думите на Зорница Кънчева, е най-скъпо.

Към момента са отделени около 100 000 лева. „Няма как приютът да започне работа преди края на годината, защото няма държавни помощи, нито проекти, всички средства идват от бюджета на общината”, обясни Кънчева.

Веднъж прибрани в общинския питомник, кучетата ще бъдат кастрирани, но няма да се пускат повторно на местата, откъдето са заловени. Основната цел на Община Велико Търново е след заработване на приюта животните да бъдат осиновявани. Все още не е ясно колко ще струва на общинския бюджет издръжката на едно куче в приюта. Предстои калкулацията да бъде направена от кметската администрация и гласувана от Великотърновския общински съвет.

Инна БОЧЕВА

Източник: focus-news.net