Дълбоководните акули светят повече от 30 милиона години

Дълбоководните животни обикновено имат набор от светещи органи- photophores, които могат да служат за различни цели, от примамване на плячката до съблазняване на бъдещия съпруг.

Зоолозите от Католическия университет Льовен заедно с японските си колеги изследвали биолуминисцентните способности на Etmopterus splendidus, живееща на дълбочина 200- 1 000 метра.

Зоолозите наблюдавали три животни от този вид, хванати на Окинавските острови. Photophores има при всички акули Etmopterus splendidus. Светещите органи са разпределени по тялото от деветте зони на светлината, функциите на които се различават. Светещите участъци на корема работят като “плащ- невидимка”, правят акулите незабележими долу, в лъчите на падащата светлина. И това е обяснимо: малкия размер на тези риби ги прави беззащитни пред големите хищници, и за това търсят спасение в маскировката.

Другите photophores се намират отстрани, на гръдните и опашни перки и в близост до гениталиите, блестят по-ярко и изпълняват комуникативна функция. Биолуминисценцията може да говори за това, че животното е готово за чифтосване и търси партньор.

Както пишат авторите в Journal of Experimental Marine Biology and Ecology, контрола на photophores при тези акули протича с помощта на едни и същи нервни и хормонални механизми, както и при нощните акули. Тези два вида въпреки че са родственици, еволюционно са се отклонили с повече от 30 млн.години. В този смисъл изглежда изненадващо, че контролните функции на photophores са близки. Etmoperovye са заселили дълбоките морски води още през периода креда, преди 65-75 млн. години. Сходството на системите светлинни органи говори за това, че биолуминисценцията е била усвоена от тях много бързо, и общия прародител на съвременните родове и видове вече има многофункционална система от photophores.

Така или иначе по този въпрос трябва да се доверим само на живущите(и до голяма степен все още слабо познати) видове дълбоководни акули:вкаменелостите не дават никакви сведения за древните “органи на светлината”, които не могат да ни кажат нищо.

aqualogo.ru / Превод: meri