Ефектът от ароматизирането на примамките и захранките ..

…отдавна е доказан при класическия риболов с естествена стръв. Спинингистите обаче не приемат атрактантите еднозначно – едни вярват в тяхната полза, други ги отричат.

Ако разгледаме поведението по време на ловуване на два популярни хищника, каквито са щуката и костурът, ще видим, че всеки от тях си има своите приоритети. Щуката разчита почти изцяло на засадата по време на ловуване. Застанала неподвижно в изгодна за внезапна атака позиция, тя забравя за обонянието си и залага преди всичко на зрението и на страничната линия. Острият й поглед не изпуска нищо от кипящия живот наоколо. И ако някоя жертва има неблагоразумието да я приближи, връхлита върху нея от засада. Ако атаката се провали, хищникът не се впуска в преследване, а се връща на старата позиция. Оттук се е оформило мнението, че щуката не реагира на ароматно обогатени примамки.

Има обаче и друга версия за взаимоотношенията „агресор-жертва”. Правени са опити с пускане на ранена рибка, която кърви обилно в територията на постоянно обитаваща щука. Дори да не е настроена за лов, „тигрицата” усеща кръвта и тръгва настойчиво да търси източника, забравяйки за традиционните ловни похвати. Очевидно миризмата на кръв възбужда хищническите рефлекси, подсказвайки близостта на ранена жертва. На базата на това опитни риболовци правят леки странични прорези с остър нож на закачената на куката рибка – стръв, за да провокират интерес у хищника с кървенето. Понякога това има по-силен ефект, отколкото енергичната съпротива на потенциалната жертва при опитите й да се освободи от куката.

Поведението на костура е коренно различно. Както е известно, това е стадна риба и в периоди на активно ловуване на преден план излиза конкуренцията кой пръв ще се добере до жертвата. Гладът ги гони, а понякога набелязаните за жертви рибки са трудни за достигане. На пръв поглед като че ли предимство в осигуряване на прехраната има зрението, но е доказано, че костурът разчита еднакво и на зрение, и на обоняние, и на странична линия.

Има случаи, при които раираният бодливец преследва изкуствената примамка почти до брега, без да я атакува. Очевидно изпитва някакви съмнения относно автентичността й. Но ако същата примамка е обмазана с апетитна за него миризма, да речем с аромат на торен червей, нещата се променят. Рибата забравя за съмненията си и атакува още при следващото замятане. След първия удар следват и други. Внезапно появилата се привлекателна миризма буквално го подлудява.

Практиката показва, че такава рязка промяна в поведението не е на всяка цена. Очевидно костурът не е равнодушен към атрактантите, само че проявява пристрастия, без да е установено точно по какви правила. Може само да се каже, че аромати, които са ефективни през зимата, обикновено не са добре приети през лятото и обратно.

За да работят добре ароматизаторите, трябва да се знае каква е основната хранителна база (рибки, червеи, насекоми и т.н.) на хищника в конкретния сезон и на конкретния водоем. И на тази база да се търси печеливш аромат. Защото дори на два съседни водоема със сходен климат и релеф изобщо не е сигурно, че храната на търсения хищник е сходна.

Обработената с атрактанти изкуствена примамка може да бъде актуална за определен период от време, примерно 30-40 минути, после водата неминуемо отнема от миризмата и се налага освежаване. В заключение като препоръка: не смесвайте различни аромати на една и съща примамка!

Налагат светлоотразителни облекла в лова

В закона за лова и опазване на дивеча досега няма строги изисквания по отношение облеклото на ловците. През последните години масово се наложиха камуфлажните костюми – някои маркови, други излезли от употреба в армията и ползвани като „втора ръка”. Но маскировъчните нюанси се оказват нож с две остриета – от една страна, дават възможност за прикритие от очите на дивеча, от друга обаче, стават предпоставка за нелепи инциденти. Липсата на ясна видимост, особено в мрачно или мъгливо време, е причина за поредица от наранявания на ловци по време на ловни излети. Някои се разминават с малко, но има и тежки инциденти, включително и смъртни случаи от началото на ловния сезон.

Експерти от Агенцията по горите и Съюза на ловците и риболовците в България са притеснени от тази тревожна тенденция и търсят начини в максимална степен да се обезопасят ловните излети. Изготвиха нови инструкции по безопасно боравене с оръжието, по цялостното провеждане на груповите излети, даже задължиха дружините да разполагат със заредена аптечка за оказване на първа помощ при групов лов на едър дивеч. Очевидно дойде време и ловците да бъдат задължени да носят светлоотразително облекло. Засега инструкциите изискваха само гоначите да са снабдени с такава екипировка – жилетки, шапки, ленти, не е указано точно какво да е то. Видимостта между разположените на пусии хора е от съществено значение за предпазване от инциденти и стрелба в грешна посока.

Инструкциите са категорични: стреля се само по ясно видима цел, независимо от състоянието на времето. Но в гората всеки сам взема решението, за което понякога има на разположение само секунда. И така се стига до фатални грешки.
Светлоотразителните облекла са въведени като задължителен аксесоар при ловни мероприятия в скандинавските страни, във Франция, Канада, някои щати на САЩ. Явно и нашите ловци ще ги навлекат, както предвиждат промените в закона, макар и върху толкова популярните камуфлажни костюми. Няма да ги загрозят, просто може да им спасят живота.

Инцидент в семейството на чешки политик

Големият син на чешкия външен министър Карел Шварценберг сериозно пострада по време на лов. 44-годишният Йоханес Шварценберг се включил в групов излет за дива свиня край замъка Орлик в Южна Чехия, но по време на гонката пострадал тежко вследствие на нелеп инцидент. Дошлите на място медици установили множество наранявания. Пострадалият незабавно бил транспортиран до болницата в град Писек, а по-късно преместен в Прага. Хирурзите са направили повече от 30 шева на лицето му.

Министър Шварценберг коментирал впоследствие, че синът му заминал на лов с намерение да изпробва новата си пушка. Разследващите органи установили взрив в ствола на карабината, вследствие на което се е стигнало до нараняванията. Тепърва ще се изясняват какви са причините за това и каква е вината на пострадалия.

Карел Шварценберг произхожда от една от най-влиятелните фамилии на бившата Австро-Унгарска империя. По време на комунистическия режим живее в Австрия и Германия. Връща се в родината си след демократичните промени, а от две години заема висш пост във властта. Наскоро обяви, че ще се кандидатира и за президент на Чехия.

Източник: novinar.net