Жабата ага е опасна дори след смъртта си

Отровната жаба ага може да отрови живота ви дори и след смъртта си, потвърждават учените от университета в Сидни. Това южноамериканско влечуго било доведено в Австралия през 1935 г, за да помогне за справяне с вредителите, погубващи реколтата от захарна тръстика.

Съвсем скоро австралийците имали и друг проблем, самата жаба се превърнала в агресивен и прекалено успешен инвазивен вид. Нейната отрова, отделяна от ушните жлези, в буквалния смисъл отравя всички живи същества. Местната фауна по принцип нямала противоотрова от нея и жертви на агата станали всички, от домашните животни до торбестите “туземци”.

Хората бързо разбрали, че “добрата жаба – това е мъртвата жаба”, и започнали да я изтребват. Никой не поел отговорността да почиства труповете; смятало се, че мъртвата ага не е вредна. Между другото сред биолозите по едно време се дискутирал въпроса, може ли жабата да отрови водата, в която живее. Било решено, че живите аги не цапат водата- пилетата, които били поени от същите водоеми нямали проблеми със здравето. Новите изследвания ги принудили да преразгледат тази позиция.

Жабите отправят целенасочено отровата само по принуда в момент на стрес. Но учените проверили отравящите способности не на живите, а на мъртвите жаби. Те събрали 27 аги, които около два месеца изсъхвали по улицата и ги поставили във вода. Както пишат учените в Biological Invasions, ушните жлези на труповете се подули и придобили напълно “жив” вид. Когато във водата с парче мумия на жаба поставяли риба, пиявица и попови лъжички, всички животни умирали, без да докосват отровните останки. Поповите лъжички на самите жаби, оцелявали.

Токсините на тези жаби, издържат температура до 49?С. Освен това е известно, че токсина не се разтваря във водата. Учените трябвало да направят извод, че отравянето на водата е свързано с някакви други отровни вещества, открити в арсенала на жабите.

Резултатите от изследването ни карат да преразгледаме тактиката за борба с агресивната жаба, в краен случай доброволните борци с агата не трябва да оставят “трофеите” си неприбрани, за да не могат мъртвите жаби да отравят с помощта на дъждовната вода и земята наоколо.

aqualogo.ru – Превод: meri