Женското приятелство при гупите…

… не издържа ухажванията на противоположния пол

Сексуално палавия мъжки само със появата си може да разруши здравата дружба между женските гупи, потвърждават учените от Университета в Ексетър. Женските на тези популярни аквариумни риби предпочитат да “дружат” помежду си, въпреки че имат своя йерархия, заедно по-лесно намират храна и навреме се отдалечават от хищниците. Женските могат да преминават от една група в друга, често се случва, че групата се състои само от две “приятелки”, но стремежа да се присъединят към отбора си остава същия. С изключение на брачния период.

Мъжките гупи могат да изчакат, докато женската сама им обърне внимание, привлечена от яркото облекло. Или той може да прояви инициатива и да преследва женската, като я щипе и хапе. За да видят как настойчивостта на мъжкия влияе на женската дружба, учените направили следния опит. В аквариум поставили потопени отворени цилиндри, в които се намирали по няколко риби- или само женски, или женски с мъжки. След това пускали или само двойка женски гупи, или мъжки със женска.

Както пишат авторите в списанието Biology Letters, ако женската в аквариума е поставена заедно с мъжкия, тя не може да си избере компания и преминава от един цилиндър с гупи в друг. Освен това, в установената група, която се намира в цилиндъра, женските също започнали да проявяват безпокойство и да се опитват да преминат към други приятели. Мъжките продължавали да остават спокойни. Когато на гупите предлагали храна, присъствието на сексуално възбудения мъжки предизвиквал агресия при женските: те го прогонвали от храната. Ако групата била смесена, женските били значително по-неагресивни към мъжкия.

Учените правят следния извод: присъствието на сексуално възбудения мъжки разкъсва социалната връзка в женската компания. Намирайки се в непосредствена близост до размирника, женските не са в състояние да провеждат повече време с приятелите си: те трябва да се спасяват от тормоза на кавалера. Освен това, те предават стреса на другите женски, което не е от полза за стабилността на социалните връзки.

Защо се случва така и какво кара женските да предават товара си на своите приятели- е сложен въпрос. Авторите предполагат, че на поведението на женските могат да влияят или мъжките полови хормони, отделяни от мъжкия във водата, или други химически сигнали, използвани от рибите за общуване помежду им.

aqualogo.ru / Превод: meri