Как жирафите са придобили дълга шия?

Учените дълго време търсили отговор на въпроса “защо шията на жирафа е толкова дълга“. Имало няколко възможни отговора.

Как жирафите са придобили дълга шия?
Как жирафите са придобили дълга шия?

Съгласно една теория, жирафите, виждайки вкусните листа на високо, протягали своите шии нагоре, от което те се удължили, а след това удължената шия “се предавала” на следващото поколение.

Съгласно друга теория, на Земята живеели различни жирафи, шията на едните била по-дълга, а на другите по-къса, тъй като храната на високо била повече, жирафите с по-дълга шия имали по-добри шансове да оцелеят и с по-голяма вероятност оставяли потомство- така дългата шия станала особеност на всички животни от вида.

Последните изследвания, публикувани от учените от Ню Йоркския технологичен институт, потвърждават правилността на втората теория. Палеонтолозите изследвали костните останки на 11 различни видове и открили, че предците на жирафите имали шии, по-дълги, отколкото се очаквало.

Това било тълкувано като признак за това, че удължаването на шиите започнало преди повече от 16 милиона години, още преди жирафовите да се оформят в отделното семейство на двукопитните.

Примерно тогава, преди 16 милиона години, родословието на жирафите се разделило на две- шията на едните животни изведнъж започнала да се увеличава, а на другите- да намалява (тези, на които шията се намалила, станали окапи).

Въпреки, че шията на жирафите започнала забележимо да се удължава толкова отдавна, първите животни с истинска дълга шия се появили само преди 7,5 милиона години.

Процесът на удължаване на шията бил продължителен и неравномерен: понякога се удължавала горната част на шийните прешлени, понякога- долната. Благодарение на това шията станала подвижна и функционална.

Източник: goodnewsanimal.ru