Законът за евтаназия на улични кучета в Румъния

tmp_zx450y250_21480352071893088Конституционният съд на Румъния реши днес, че законът за евтаназиране на бездомните кучета е в съответствие с основния закон на страната, предаде агенция “Аджерпрес”, цитирана от БТА.

Съдиите отхвърлиха като неоснователно сезирането на група депутати от всички парламентарно представени партии с изключение на “Демократичния съюз на унгарците в Румъния”, и постановиха, че законът е конституционен.

Решението на Конституционния съд е окончателно и задължително и законопроектът ще бъде изпратен за обнародване.

Законът за безстопанствените кучета бе приет на 10 септември от румънския парламент. Той предвижда срок от 14 работни дни, през които бездомно куче, прибрано в приют, може да бъде потърсено или да бъде осиновено. След този срок местните власти могат да решат кучето да бъде евтаназирано или да удължат престоя му в приюта, при условие че съществуват необходимите финансови ресурси за това.

Законопроектът задължава кметствата в срок от 60 дни от датата на влизане в сила на закона да създадат специализирани услуги за управление на безстопанствените кучета. Вземането на куче или осиновяването е безплатно, предвижда още нормативният акт.

Законът бе приет една седмица след като четиригодишно дете бе намерено мъртво вследствие на множество ухапвания в парк в Букурещ. Инцидентът предизвика протести и бурни реакции както от страна на родители, така и от страна на неправителствени организации и хора, защитаващи правата на животните.

Румънски медии представиха преди дни нова версия за смъртта на детето. Според нея трупът на куче, участващо в боеве, е бил открит в близост до мястото на инцидента в същия период.

Вестник “Адевърул” съобщи, че кучешкият труп е бил иззет от прокурорите за анализи, но според представители на Службата за надзор и защита на животните “хипотезата, че детето е било убито от бойно куче, е измислица на неправителствените организации”.

Източник Дневник