Зарибяване на водоеми с шаран и пъстърва

София. Рибарите празнуват Никулден с традиционните за българската трапеза рибни ястия, с ритуали за здраве, благоденствие и сполука. Ако рибата е собствен улов, това вече е признание и чест за всеки мъж в семейството. Това заяви в сутрешния блок на Радио „Фокус” Иван Петков, председател на УС на Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България”. „Ние посрещаме празника не с пиршества, а в нашия традиционен стил – ще зарибим с около един тон шаран няколко водоема, наети от ловно-рибарските сдружения. А през следващата седмица 50 хиляди рибки – речна пъстърва (Балканка) ще бъдат пуснати във високопланинските ни реки. По този начин ще отбележим достойно празника, като дадем нещо повече за българската природа и създадем възможност през следващата година риболовците да се радват на по-богат улов на риба.”, посочи Петков.
Той допълни, че през настоящата година Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България” е направило изключителни акции за зарибяване. Зарибихме с речна пъстърва трите големи парка в България – Пирин Централен Балкан и Рила. Отделено в 52 сдружения през тази година предоставихме за зарибяване на наетите от тях водни обекти риба за около 150 хиляди лева.
Заедно с това проведохме редица инициативи, свързани с любителите риболовци, посочи Иван Петков.
Той поздрави всички рибари в България с думите: „Поздравявам всички рибари с Никулден и им пожелавам здраве и много благополучие през следващите години. Отправям нашата благодарност към всички наши съюзни членове риболовци, към всички рибари в страната и им пожелавам добро здраве и успешен улов през следващата година”.

Източник: focus-news.net