Защо котките имат “отделна” възглавничка на предните лапи

Съществуват три типа любители на котки: първите знаят отговора, вторите, все някога са си задавали този въпрос, но не са се потрудили да намерят отговора, а третите, сега ще извикат своята любима котка, внимателно ще огледат нейните лапи и ще открият тази отделно стояща седма възглавничка. За какво служи тя на котките?

Защо котките имат "отделна" възглавничка на предните лапи
Нормално котките имат 18 пръста: 4 на задните лапи, и по 5 на предните. Близо до всеки на един от тези пръсти задължително е разположена мека част, но тя не е възглавничка, а една, най-голямата на стъпалото. Възглавничките изпълняват не само опорна функция, те са осезателни органи. Меката част образува особен видоизменен слой кожа, в който се съдържат потните жлези. Именно за това, ако котката стои на земята, за другите животни е много трудно да усетят нейната миризма. Възглавничките на лапите правят походката на котката безшумна, омекотяват удара при скок и служат като спирачка.

Защо котките имат "отделна" възглавничка на предните лапи
Загадъчната отделна възглавничка не се докосва със земята при ходене и не играе никаква роля в спокойните движения, за това при падане или по време на скок служи за допълнителен амортизатор. Смята се, че именно благодарение на нея котките могат много рязко и практически без загуба на скорост да променят посоката на движение.

Преводач: Мария Костова

Източник: zooblog.ru