Защо котките така обичат кутии

Затвореното пространство предоставя защита, бягство от проблемите и възможност за стопляне

Много стопани знаят, че техните котки обичат да влизат в кутии, дори и в много малки. При това го правят много изящно. Може да се предположи, че като хищници, котките обичат да седят в засада. Ветеринари и учени обаче са изяснили, че съществуват няколко причини за подобно поведение.

Закритите пространства предоставят защита

Ветеринарът Клаудия Винке от Утрехтския университет в Холандия, работейки в котешки приют, открила, че ако на новопристигнала котка е предоставена кутия като временно убежище в периода на адаптация, тя по-добре се приспособява в приюта и по-охотно общува с хората.

Котките в дивата природа се крият в пещери, в дупки, в хралупи или просто по дърветата, а домашните предпочитат като техен еквивалент кутии. Скриването в кутия е стратегия, която помага на котката да привикне към новата обстановка и да се защити от стреса.

Комфортно място за скриване от проблемите

В книгата „Домашни котки: биология на поведение” специалисти от швейцарския Институт по приложна етология и психология на животните правят следния извод: „Котките предпочитат да избягват срещи с противници и не разработват стратегии за разрешаване на конфликти, както правят другите животни.”

Затова ако котката нещо я плаши, кутията става за нея комфортно място, където може да се укрие от всички проблеми. Ако пък такова място не се намери, котката се крие в друго затворено пространство, което и е по душа: обувка, ваза, пазарска чанта, пластмасов плик или друго неголямо уютно местенце.

Начин да се стопли

Според данни на Националния изследователски съвет (NRC) от 2006 г., котките се чувстват най-комфортно при температура от 30 до 36 градуса по Целзий. Затова техни любими места са край печки, радиатори, слънце и … уютни кутии. А картонът притежава топлоизолационни свойства, което позволява на домашните любимци да се затоплят при нужда.

Всичко това обаче са предположения и е жалко, че котките не могат да говорят, иначе отдавна щяхме да знаем тайната им.

Източник: БЛИЦ