За кучетата виновни са само хората

За кучетата виновни са само хоратаД.ф.н. ВЕСЕЛИН ВЕЛЧЕВСКИ

ПИША тези бележки по повод на редакциония коментар в “24 часа” от 19 септември “Колко още ще умуваме по кучешкия въпрос?”. Поводът за публикацията беше новината, че в столичен парк близо до стадион “Славия” е хвърлена отрова за кучета, имаше пострадали и бездомни, и домашни любимци.

Още когато г-н Янчулев беше кмет на София, бездомните кучета бяха вече проблем. Когато туроператори от БАТА му заявихме, че няма как да скрием от чуждестранните ни клиенти и партньори нелицеприятната и, слабо казано, нецивилизована гледка по софийските улици с т.нар. “забележителности” с бездомните четириноги, той ни отговори, че това му е най-малкият проблем.

Ние си позволихме да му разясним, че този проблем (както и много други) е на етап, на който все още е управляем. И ако столичната община не се заеме веднага с овладяването и решаването му, то много скоро бездомните четириноги ще станат проблем неовладяем, при това вече не само софийски, не само български, но и европейски.

За цивилизационното равнище на една нация се съди не по магистралите и небостъргачите, а по отношението към беззащитните животни и хора.

И докато беззащитните хора все още могат до известна степен и сами да се справят с ежедневното си битие, то беззащитните животни са изцяло зависими от добрата воля на хората. Нека отново и отново напомним – тези животни не са паднали от Марс, те са продукт на хорската безотговорност и на безхаберието на институциите.

Скоро бях в приюта в Долни Богров. Възможно ли е и кога всичките тези нещастници там ще бъдат осиновени? Може и да стане, но при положение че се осиновяват по около 50 кучета на ден. “Мисия невъзможна”…

Да ги отровим? Ами аз лично ще направя всичко възможно никога да не видим шенгенско членство. Даже да се ревизира и европейското ни.
Когато след края на Втората световна война Германия си избира Аденауер за канцлер, той кратко формулира приоритетите на нацията: “Първо да приберем бездомните кучета и котки, после бездомните хора – деца и старци, да разчистим градовете си от развалините и тогава да си построим Германия отново…”

Проблемът с кучетата не е проблем на кучетата, а е проблем на хората. Но както не е хуманно да се реши свръхнаселяването на Земята с избиване на хората чрез отравяне, разстрелване и пр., то също толкова нечовешко е така да се реши и проблемът с кучетата и котките – те са бездомни, защото някой ги е лишил от дом…

Спомням си сюжета на един американски филм. Психоложка направи експеримент, като разпредели бездомни кучета и котки, за които да се грижат затворници. Инструктори ги обучаваха в гледането и дресирането на четириногите. А и храна по затворите – колкото искаш…

Резултатът от експеримента бил: затворниците станали по-добри и по-отговорни, а кучетата си намерили своите господари, което е и тяхната единствена мечта….

Затова казвам, че решения има, има и още много други такива нетрадиционни варианти, стига да има желание да се потърсят.

Източник: 24chasa.bg