Обзор на дейността на зоологическата градина за 2015 г

Д-р Манол Нейков, Софийски зоопарк: През 2015 г. има увеличение в броя на възрастните посетители, както и при тези между 3 и 18 години

Обзор на дейността на зоологическата градина за 2015 г

  • Д-р Манол Нейков, директорът на Софийски зоопарк, в интервю за Агенция “Фокус” , в обзор на дейността на зоологическата градина за 2015 г.

Фокус: Кои бяха най-значимите събития за зоологическата градина в София през 2015 г.?

Манол Нейков: Зоопаркът работи 365 дни в годината. Най-важното за него не е двудневно събитие, а взаимната работа със Столична община, това е разработването на два проекта. Те имат най-голямо значение за развитието в годините напред на зоопарка. Изработи се проект за разширение на външните клетки на хищните котки и приматите. Този проект е вече готов, предаден в СО, съгласуван с различни структури и очакваме разрешение за строеж. Зоопаркът е построен преди 40 години и се налага да се обновява, да се развива в съответствие с модерните тенденции на зоопарковото строителство. Надяваме се догодина да започнем поне с първия етап от проекта – изпълнението и разширението на външните клетки на котките. Където те ще се сдобият с ново озеленяване, съвсем по друг начин ще бъде устроено тяхното пространство.

Не мога да кажа кога ще започне и ще завърши строителната дейност, но ще бъде в максимално съкратени срокове. През това време зоопаркът няма да затваря. Ще има известни ограничения за посетителите – ще влизат техники, камиони, машини и колкото по-бързо се извърши това строителство, толкова по-добре.

Вторият проект, който засега няма видими резултати, е обявяването на конкурс от Столична община преди около десетина дни, за избор на екип от архитекти и други специалисти за разработка на бъдещата структура на зоопарка. Ще се заложи какви животни ще има в бъдеще, за 10-20 години напред, за тези животни къде ще се осигурим помещение, външни пространства, как ще бъдат разположени тревни площи, как ще отговарят на европейските стандарти.

Фокус: Какви мероприятия се проведоха?

Манол Нейков: През тази година организирахме Ден на дарителите. Всяка година на Лазаровден каним дарители, връчваме грамоти, имаше и концертна програма. Организирахме Ден на носорога, Ден на хищните птици, както и изложба за връзката между животните и хората, в случая това са гледачите в зоопарка. Тя и в момента е в зала „Хищници”. Организирахме и редица по-малки мероприятия, включително училища празнуваха празниците си тук на детската сцена.

През 2015 г. проведохме три безплатни дни за посещение – на националния празник на 3 март, на Ден на детето на 1 юли, както и през септември месец за Деня за защита и опазване на животните. Вероятно и през следващата година ще има отново, те се превърнаха в традиция. В тази дни също са с огромна посещаемост, между 10 000 и 20 000 души преминават.

Фокус: Разполагате ли с данни за това колко са посетителите на зоологическата градина от началото на годината досега?

Манол Нейков: Основната част от посещенията на зоологическата система става основно чрез билетна система. Билетите се издават от касиерите, при чекирането се отразява влизането на човек. Във всеки един момент знаем колко са посетителите. До 23 декември тези, които са влезли с билети, са 291 232 човека. Има увеличение в броя на възрастните посетители, както и при тези между 3 и 18 години. Малко е намалял броят на посетителите, които са влизали с карта. Запазва се същата посещаемост от 2014 г. , но имаме предвид, че ни очакват още няколко топли дни. Посетителите много зависят от времето, затова ще завършим с увеличен брой посетители спрямо миналата година.

Фокус: Кои животни се радват на най-голям интерес от страна на посетителите?

Манол Нейков: В столичния зоопарк има 280 вида животни, 2000 е броят на цялата колекция. Стремим се да поддържаме животни от различни континенти, родове и семейства. На най-голям интерес сред децата се радват дебелокожите животни – слонът, носорогът, хипопотамът, както и котките и маймуните. Ние имаме голяма колекция и от земноводни и влечуги – крокодили, змии. Те също представляват интерес за тях. За възрастните – някои харесват тревопасните животни – сърните, елените. Някои харесват котките, други – видрите. Ние се стремим тази голяма колекция да я поддържаме и да я обновяваме постоянно.

Фокус: Вие станахте директор в много труден момент за столичния зоопарк. За две седмици бяха починали десет животни, а малко след това тигър бе избягал от клетката си – какви усилия положихте, за да се справите с тези проблеми?

Манол Нейков: Проблемите са разнопосочни. Първо трябваше да се справим със заболеваемостта от злокачествената катарална треска. Това е заболяването, което влезе в зоопарка и срещу което няма ваксини. Беше доказано и в Германия, че няма профилактични мерки. Взехме мерки за повишаване на имунитета на животните. Повишихме хигиената, увеличихме дажбите от храна и към края на септември месец това заболяване вече беше овладяно. Към края на миналата година и началото на тази с ветеринарните специалисти на зоопарка разработихме много добър профилактичен план. Той включваше дати, срокове и в плана срещу всеки вид животно беше включено какви диагностични прегледи ще му се направят, кога, кръвни проби и др. През годината сме го спазвали този стриктен план. Провеждани са различни диагностиционни мероприятия, засега нещата са нормални.

Фокус: Какви мерки бяха взети, за да се засили сигурността за животните и посетителите?

Манол Нейков: След като тигърът Мърдок избяга, със съдействието на СО и дирекция „Сигурност”, вратите и гилотините, които бяха от страната на тигъра се електронизираха. Така не могат да остават по две врати едновременно отворени, с цел предпазване от бягство. Бяха проведени курсове с гледачите по сектори. Отново бяха прочетени мерките за безопасност, връзките между гледачи и ръководство при евентуална ситуация. Беше проведен практически изпит и показни упражнения. Такива ситуации се получават и в Америка и в европейските зоопаркове. Главният фактор се оказват именно гледачите. Най-важно е да не бързат, да работят внимателно и да знаят как да отреагират в определени ситуации.

Фокус: Какви са предизвикателствата пред столичния зоопарк?

Манол Нейков: Предизвикателствата са, ако започнат тези проекти другата година, да завършим поне първият етап, който е за хищниците и котките. Ако в следващите месеци се стигне до избор на екип, трябва да се разработи мастерпланът за зоопарка, да се даде перспектива от 10-20 години напред за това как ще се развива той. Другите предизвикателства са ежедневни, които се решават по гледане, по хранене, по поддръжката на инфраструктура, мрежите, електропроводи, водопроводни, по хигиена, дори кошчетата, когато има много посетители.

Тази година извършихме няколко частични ремонта. Със средства, отпуснати от СО, се преасфалтира паркингът на източния вход, откъм „Симеоновско шосе”. Вече е пуснат за посетители. В продължение на месеци половина се ремонтираше западният вход. На 22 декември мина приемателната комисия, вече придоби нова визия. Следващата година ще работим над табелата и емблемите.

Фокус: Очакват ли се нови попълнения при животните през следващата година?

Манол Нейков: Работим по въпроса за обмен на животни, но в момента сме в процес на подготовка. Зимният период е труден за транспортиране, март месец, когато се стопли времето ще започнем да обменяме животни. Поддържаме контакти с други зоопаркове. Очакваме да ни се родят и нови животни. Тази година почти всички видове животни родиха, догодина плануваме да се родят и котки – сервалите, ако може и рис. Преди около двайсетина дена събрахме персийските леопарди, които са много ценни и защитени, дано след три месеца и половина имаме малки. Наскоро се роди и сурикат, и тях ги чакахме от години.

Фокус: Споменахте, че зоопаркът работи 365 дни в годината, да разбираме ли, че работното време ще остане същото през празничните дни?

Манол Нейков: Абсолютно същото ще е. Няма празник, няма делник. Обявено е в сайта ни. Може би сме единствената институция, в която затваряне няма.

Фокус: Очаквате ли по-висока посещаемост през празниците?

Манол Нейков: Очакваме, стига хората да не са се изнесли от града. Времето се очертава да е хубаво и за разходка някои го използват. Много чужденци посещават зоопарка. Някои звънят от хотелите или още от летището как да го посетят. Една от обичаните дестинации е Софийски зоопарк.

Лора ГОРОВСКА

Източник: focus-news.net