Причината за измирането на древните кучета са… котките

Причината за измирането на древните кучета са... котките
Причината за измирането на древните кучета са… котките

Александър Тошев. Ако някой се чуди още защо кучетата и котките изпитват ненавист помежду си, то може би тази новина ще внесе малко яснота по този въпрос. Оказва се, че съперничеството с котките е изиграло в далечното минало лоша шега за много видове от семейство Кучета – просто котките са се оказали далеч по-приспособими относно намирането на храна от кучетата.

Изводите относно причините за измирането на древните кучета са дело на учени от Швеция, Швейцария и Бразилия. Те са проучили хиляди скелети на кучета, които са принадлежали на 120 изчезнали вида. По-рано изследователите смятаха, че всички тези животни са станали жертва на промените в климата, но е станало ясно, че около 40 вида от тези кучета са измрели, след като в Северна Америка са дошли и са се установили много котки от Азия.

Преживяването на различните хищни млекопитаещи зависи от техните възможности за набавяне на храна. Котките и кучетата са били в пряка война за храна и територия. Представителите на котките са се оказали с по-добра приспособимост и постепенно кучетата са започнали да изчезват. В момента на територията на Северна Америка живеят само девет вида кучета. Всички тези изводи идват като потвърждение на теорията за еволюцията на Дарвин, според която измирането на видовете и образуването на нови е свързано преди всичко с конкуренцията на различните живи същества, а не с промяна на климата или други фактори.

Александър Тошев

Източник: hicomm.bg