Императорските пингвини са най-големият и тежък вид пингвини

Императорските пингвини са най-големият и тежък вид пингвини
Императорските пингвини са най-големият и тежък вид пингвини

Императорските пингвини, които обитават региона на Антарктида от хилядолетия, учудващо са пострадали от студа по време на последната Ледникова епоха, установи австралийско проучване, цитирано от агенция „Франс прес.“

Изследователи от Тасманийския университет, водени от Джейн Йънгър са констатирали, че само три групи популации от тези животни, които понасят невероятни студове, са могли да оцелеят след последното световно заледяване и са се запазили през изминалите 30 хилядолетия.

Императорските пингвини са най-големите и най-тежките от вида. Метеорологичните условия при последната Ледникова епоха са били толкова сурови, че броят на тези пингвини на ледения континент е бил седем пъти по малък, отколкото в наши дни.

„Ние не си давахме сметка, че в миналото е било прекалено студено за тях“, заяви Йънгър. Тя проведе своите проучвания в сътрудничество с учени от университетите в Оксфорд и Саутхампътн.

Учените стигнали до тези изводи, след като изследвали генетичното разнообразие на старите и нови популации пингвини. Броят на представителите на вида започнал да расте преди 12 хиляди години, когато температурите са се повишили с 15 градуса и ледената покривка на Антарктида се свила.

Според Йънгър по-топлите температури са дали по-големи шансове за оцеляване на малките на императорските пингвини, особено през зимата, когато студовете достигат минус 45 градуса по Целзий. А свиването на ледените площи е осигурило по-лесен достъп на тези животни до морето, където те се хранят.

Източник: fbr.bg