Индивидуалността и характера на рибите не зависят от гените

Наблюденията на малката рибка Kryptolebias marmoratus от отряда на шаранозъбите довели до неочаквани резултати. Този вид, живеещ в мангровите блата на Северна и Южна Америка, може да понася пресъхването на водоемите(по време на суша рибата се крие в относително влажните места и поглъща кислород чрез повърхността на кожата). K. marmoratus е хермафродит, и е склонен към самооплождане. От време на време в популацията се появяват еднополови мъжки, което осигурява смесване на гените, но по принцип цялото съобщество в допустимите предели на едно блато се състои от няколко линии идентични клонинги, при които всеки ген е представен от две еднакви копия.

Учените от Университета Ексетър като пример за тези риби се опитали да изяснят, как влияе генетиката на отделните характери

Всяка група клонинги се различават едни от други с редица признаци: скоростта на растеж и съзряване, плодовитост и пр. Смята се, че индивидуалното поведение на животното се формира под влияние на личната му история, т.е., грубо казано, на каква възраст е била “първата среща”, където се е случило, колко потомство е останало от тази среща и т.н. Всичко това не може да не се отрази на признаците под наименованието “изследователско поведение”. Ако индивидуалната история се подчинява на генетични сигнали, които се определят, когато организма съзрява, когато е време да се размножава и прочие, то всички клонинги с идентични гени трябва да придобият сходни черти в поведението.

Учените наблюдавали 120 K. marmoratus от момента на тяхното раждане, до настъпване на зрелост. За изненада на учените, те не успели да открият единство в поведението на представителите на един генетичен клан. Според съзряването малките придобивали собствени поведенчески черти, които зависели малко от жизнения график, продиктуван от гените. Били отбелязани разлики между линиите на клонингите: представителите на някой от тях демонстрирали по-твърдо, гъвкаво поведение, в същото време особите от други линии по-адекватно реагирали на променящата се околна среда, а техните реакции се различавали с повече индивидуалност. Подобна гъвкавост, очевидно, трябва да се съпровожда и с голям еволюционен успех.

Тези данни могат да се изтълкуват в полза на генетичното indeterminiruemosti съзнание: така че ако при някой риби личността се формира независимо от генетичния график на живота, какво можем да кажем за по-високо развитите животни. Впрочем, поддръжниците на противниковата гледна точка могат да предложат прост контрааргумент под формата на “ген на широките индивидуални възможности.”

aqualogo.ru / Превод: meri