Как се мие аквариума?

Сега ще ви разкажа как мия своя аквариум. Тъй като имам много, не го правя много често и само тогава, когато никакви филтри не помагат. Временното почистване може да се прави без да се изваждат жителите, но това ще им предостави известно неудобство. Какво трябва да правим? Вземете една купа и я напълнете с вода. В тази купа се поставят повечето растения, но не всички. По-късно можете да измиете всички. След което поставяте добър филтър, с чисти подвижни елементи.

Този аквариум може все още да не се мие. Достатъчно е да почистите стъклата

В крайна сметка цялата мръстоя изплува и в акваруима настава буря. Рибките също ще бъдат в шок, но според моя опит не е имало случаи, когато някой е умирал след таква процедура.

Когато концентрацията на мръсотия във водата стане голяма, го оставете за 20-30 минути. По-късно започва работа нашия филтър. Той почиства водата от това, което е изплувало. След 30 мин.очакване можем да сменим подвижния елемент или просто го мием с течаща вода. Повтаряме процедурата още веднъж. И така правим няколко пъти, докато не намали мръсотията. След тази процедура сменяме 1/3 от водата със прясна, засжадаме обратно растенията и това е всичко. Възможно е след такава процедура водата да бъде много мръсна и мътна. Но не трябва да се притеснявате по този повод. Главно е да сменяте филтъра на всеки час. След няколко дни всичко се нормализира, и аквариума ще поживее без почистване няколко месеца.

А тук всичко е лошо. Водораслите господстват в този акварим

Ако във вашия аквариум е много мръсно, стъклата са зелени, а водата напомня за блато, няма да мине без основно почистване. За това изваждаме всички жители на аквариума в някакъв съд, или в голяма купа с вода. Водата е желателно да бъде взета от аквариума. Преди основното почистване трябва да подготвите достатъчен обем прясна вода, която е престояла 3 дни. Ако капацитетът за пълен аквариум не е достатъчен, можете да приготвите половината. След изваждане на рибите и растенията, изваждаме грунта. Сваляме аквариума и го носим във банята. Не трябва да миете аквариума с химически вещества. Мийте с гореща вода и нова гъба за миене на съдове. Аз мия с подвижния душ, включвам водата на пълна мощност и дълго и бавно изплаквам аквариума отвътре. След измиване не трябва да подсушавате аквариума, освен извън него. Поставяме аквариума на място.

Настъпва време да мием грунта. Това е мудна и дълга процедура. Поставяме кофата под струя вода, разбъркваме с ръка и наливаме вода. Правим така, докато водата в кофата не стане прозрачна. След промиване се препоръчва да калцинирате грунта.

За това взимаме тиган и поставяме пясъка в него на слой 2-3 см и го слагаме във фурната. Няма да има силна миризма в жилището при тази процедура, за това не се притеснявайте. Не калцинирайте пясъка дълго. Ако не го затоплите докрай, може да възникне следното. Охлювите, намиращи се в пясъка няма да изгорят до край, и когато налеете водата, те започват да гният. За това е по-добре да прегреете, отколкото да недогреете.

Аз обикновено правя тази процедура около 3 часа. След изключване на фурната изчакваме още час, за да изстине пясъка и да можем да го поставим обратно в аквариума. Поставяме пясъка в чистия аквариум, поставяме на дъното чиния и започваме да наливаме вода. Чинията е необходима, за да не пробие водата пясъка и да не повдига прахта. След като залеете водата, е възможно на повърхността да изплуват мъртви охлюви и пр. Премахнете ги със мрежа. Накрая засадете растенията и пуснете рибите. Задължително трябва да почистите филтриращия елемент и пръскачката. Това е всичко. Успех в отглеждането на вашите любимци.

Източник – aqua55.ru / Превод – meri