Започва кампания за кастриране на дворни кучета в крайните райони на София

Столична община стартира програма за кастриране на дворните кучета в крайните градски зони, предаде репортер на София Topnovini.bg. Нужно е само желаещите да подадат сигнал до общинското предприятие “Екоравновесие”, че искат кучето им да бъде кастрирано.

Започва кампания за кастриране на дворни кучета в крайните райони на София
Започва кампания за кастриране на дворни кучета в крайните райони на София

“Екипи на дружеството ще взимат домашните любимци, ще ги кастрират и ще го връщат обратно на стопаните. И това е напълно безплатно”, обясни директорът на “Екоравновесие”, Петър Киров. Днес той направи пълен отчет на дейността на дружеството за първите три месеца от годината.

“Събрали сме 1037 кучета от софйиските улици. 762 от тях са кастрирани, а 119 са осиновени”, каза Киров. От нова година насам “Екоравновесие” е изразходило близо 303 хиляди лева. Киров допълни, че по закон след кастрация и чипиране на бездомни кучета, те биват върнати обратно там, от където са били прибрани. За това и по улиците все още има бездомни кучета, но все пак популацията им намалява.

  • В момента 999 са кучетата в приюта в Долни Богров. В Сеславците те са 194.

Общината продължава и с кампанията за осиновяване на безстопанствени кучета. От там обаче предупреждават, че кучетата, които могат да бъдат осиновени са чипирани. За това хората, които са станали осиновители, а по-късно са решили, че не могат да се грижат за кучето е по-добре да го върнат обратно в приюта, а не до го изхвърлят на улицата, защото ще бъдат глобени. Глобите за това са между 200 и 250 лева.

Източник: topnovini.bg