Кастрацията: единствен шанс за намаляване на популацията от бездомни котки и кучета

Кастрацията: единствен шанс за намаляване на популацията от бездомни котки и кучета
Кастрацията: единствен шанс за намаляване на популацията от бездомни котки и кучета

Единственият начин да се спре нарастващата популация на улични животни е кастрацията на домашните. По този въпрос всички природозащитници и любители на животните са единодушни, а сега и общинската администрация в Пловдив пуска ваучери за намаление при кастрирането на любимците – кучета и котки. Акцията има за цел да противодейства на нарастващата тенденция за изхвърляне на новородени на пловдивските улици.

До края на месец ноември собственици на домашни кучета и домашни котки могат да получат талон за отстъпка от цената на кастрацията. В акцията са се включили 5 местни клиники, които ще извършват манипулацията на по-ниска цена. Отстъпката за женско куче и коте е в размер на 40 лв., а за мъжко куче и котарак – 30 лв. Талоните за отстъпка се получават от отдел „Екология“ в районните администрации или от Община Пловдив. Зоодоброволката Галина Сичанова често прибира изхвърлени на улицата новородени котета. Тя е на мнение, че в Пловдив проблемът с кучетата е овладян, тъй като те по-лесно биват улавяни и кастрирани, също така с лекота намират и нови стопани. При котките тендецията е обратната – броят им неконстролируемо расте.

Хората или не отделят пари за кастрация на домашните си животни или считат, че това ги осакатява, но накрая се отървават от поколението, като го изхвърлят на произвола на съдбата. Разбира се, има и пловдивчани, които не могат да си позволят да отделят сума за кастрацията на домашно животно, която особено за женските кучета и котки е доста висока. Затова зоодоброволците се надяват акциите за евтина кастрация да зачестяват, а обхватът им постоянно да расте.

Източник: dctv.bg