Кастрация чака мечка в Пиринеите

Кастрация чака мечка в Пиринеите
Кастрация чака мечка в Пиринеите

Един зрял вече на години кафяв мечок, живеещ в Пиринеите по границата между Испания и Франция може да бъде кастриран или поставен в изолация поради притеснения от сексуалното му доминиране над женските екземпляри в региона, съобщава в. “Ла Вангардиа”.

Проблемът, който предизвиквал 26-годишния мечок Пирос е, че той е баща, дядо или прадядо на почти всички мечета, появила се в региона под негово командване през последните две десетилетия. Специалисти били притеснени, че доминацията само на един мечок заплашвала оцеляването на вида в региона с ограничаване на генетичното разнообразие. Като доказателство за опасенията си спецовете сочат, че в региона има само четири мъжки мечки и само една от тях не е роднина на Пирос. Но и трите други мечоци нямали свое наследство. Официални испански представители заявили, че сега трябва да избират между кастрация или сегрегация на потентния и господстващ Пирос сред раждането на последното заченато от него мече. “Ако запази сексуалния си мерак и доминантното си положение още няколко години другите мечоци в планините нямат шанс да се съвукуплят с женските екземпляри”, казал пред медии Хосе Аро, съветник, занимаващ се с екологичните въпроси във Вал д`Аран.

Представители и на Испания и на Франция работят през последното десетилетие за възстановяване на популацията от кафяви мечки в споменатия планински район. Повечето кафяви мечки са сексуално активни до навършването на 19 г., но Пирос, който е на 26 г. в момента, не показва никаква надежда за отказ от активен полов живот.

Източник: БГНЕС