Кастрирали 1600 бездомни котки в Бургас

Кастрирали 1600 бездомни котки в Бургас
Кастрирали 1600 бездомни котки в Бургас

Кастрираните котки в Бургас са над хиляда всяка година, а през изминалата 2014 дори били 1600. Това обясни директорът на Дирекция „Околна среда” в общината Павлин Михов.

Бургас обаче продължава да бъде един от градовете с най-много бездомни котки и причина за това били неразбраните граждани, които непрекъснато хранели животните пред блоковете. Така изкуствено увеличавали популацията.

„Бургазлии така и не разбраха, че по този начин не им помагат. Затова има много бездомни котки тук. Откакто извършваме кастрация на тези животно, броят им намалява. За това нещо ни помагат и трима-четирима будни граждани, от тези които хранят животинките. Когато водят некастрирани котки ги носят в Приюта за бездомни животни и след операцията си ги връщат. Това е начинът!”, заяви Михов.

По подобие на Бургас отскоро и Пловдив прие наредба за кастриране на всички бездомни котки

Михов обаче не скри, че някои природозащитни организации по-превантивно разбират функциите си и приемали тази дейност като мъчение над животното. Но като цяло нямали противоречия. „От близо 10 години прилагаме тази практика и работим в тази насока, затова Бургас няма проблем с улични кучета например”, допълни еко директорът в общината.
Междувременно стана ясно, че през годината в Бургас ще бъдат изградени площадки за свободно пуснати кучета във всички зони в града. В момента се правели проучвания, самият градеж ставал бързо.

Във вече създадените площадки пък ще бъдат обособени нови такива за игра.

Източник: e-burgas.com