Кастрират безплатно кучета в Банкя

Кастрират безплатно кучета в Банкя
Кастрират безплатно кучета в Банкя

Собствениците на дворни кучета в район „Банкя“ могат да ги кастрират и регистрират безплатно от 12 май 2014 година, съобщиха от администрацията на столичния район. Кампанията ще продължи до края на месец октомври.

От общината заявиха, че ще има информационни срещи по кварталите на района с цел разясняване ползата от кастрацията на дворните кучета. Графикът за тези срещи ще представен допълнително на сайта на района. Решението за кастрация на кучетата бе взето в петък при среща на кмета на Банкя Рангел Марков с Анна Стойкова, общински съветник от постоянната комисия по екология към Столичния общински съвет /СОС/, Нина Макарова от община София, Славка Иванова началник-отдел „Околна среда“, директор на ОП „Екоравновесие“ д-р Нейков и представители на фондация „Четири лапи“.

Кампанията на столична община за безплатна кастрация и регистрация на дворни кучета има много предимства: процедурата е напълно безплатна, всяко кастрирано куче е освободено от данък, който е 24 лева годишно. За неплатена такса и нерегистрирано куче глобата е 200 лв, която ще се избегне при участие в кампанията. Кастрираните кучета са по-здрави и живеят по-дълго. По време на кастрацията се извършва ваксинация срещу бяс, вътрешно и външно обезпаразитяване, чипиране и регистриране, уверяват организаторите.

Кампанията се провежда в крайградските квартали за втора поредна година в изпълнение на програмата на Софийска община, приета през 2012 година за овладяване популацията на безстопанствените кучета.

Източник: БЛИЦ