Фондация кастрира безплатно бездомните кучета в Хасково

Димитровград иска да ползва приюта срещу заплащане

Фондация кастрира безплатно бездомните кучета в Хасково

Екип на фондация „Четири лапи” може да кастрира и премахва паразитите безплатно от бездомните кучета в Хасково до изграждането на нов приют. Това са предложили хора от фондацията на среща с кмета на Хасково Добри Беливанов. Съвместният проект предвижда бездомните кучета в града да бъдат залавяни и безплатно кастрирани и почистени от ветеринари на фондацията.

Това ще доведе до намаляване на популацията. Също така кастрирането премахва агресията в бездомните животни. Община Хасково трябва да осигури подходящи помещения, където кучетата да останат за няколко дни след операцията. Междувременно екип на фондацията вече залови четири кучета във вилна зона „Кенана”. Животните бяха гладни и на ръба на подивяването след като собственикът им наскоро починал. Съседи се свързали с фондацията и поискали помощ за осиротелите кучета. Животниците със седмици скитали из района и ровели в кофите за боклук.

Едно от животните и било упоено със стреличка, другите три са влезли доброволно в клетките. Животните ще бъдат откарани в София със специален микробус. След като бъдат кастрирани и обезпаразитени в клиниката на фондацията те ще бъдат настанени в приют за осиновяване. Междувременно кметът на Димитровград Иво Димов предложи помощ на Хасково за справяне с проблема с бездомните кучета. В Димитровград има изграден приют за бездомни животни. „Готови сме да поемем животни и от други общини в региона. Интерес вече са проявили от община Маджарово. Не виждам пречка и съседно Хасково да използва нашия приют. Това обаче няма как да стане без заплащане на услугата”, смята кметът Иво Димов.

Източник: kmeta.bg