Отварят клиника за бездомни животни в София

Отварят клиника за бездомни животни в София
Отварят клиника за бездомни животни в София

Клиника за бездомни животни ще заработи в столичния район „Връбница“ от следващата седмица. В нея те ще бъдат чипирани, кастрирани, обезпаразитявани и ваксинирани срещу бяс. Екипът на БНТ2 беше първият поканен да разгледа новото съоръжение.

В клиниката, финансирана от Столичната община, ще има операционна зала, сектор за физиотерапия, кабинети за прегледи на кучета и сектор за излизане от упойка.

“Изчислено е, че една двойка кучета, след като се възпроизведат – поколенията ѝ за 6 години възпроизвеждат достигат 60 000 кучета”, обясни инж. Петър Киров – директор на “Екоравновесие”.

Затова основната задача на медиците в клиниката е да кастрират бездомните животни и да ги маркират след интервенцията.

“Има V-образна изрезка, което предполга, че е минало през “Екоравновесие” за кастрация. Някои граждани правят подобна изрезка, която да излъже екипа”, допълни инж. Киров.

В борбата на Столичната община за намаляване на популацията на бездомните кучета се включва и най-модерна техника.

“Чрез ехографа може да провери дали има репродуктивни органи и не се налага повторна интервенция”, каза още инж. Петър Киров.

Освен кастрация и обезпаразитяване, четириногите в клиниката ще бъдат лекувани безплатно. Гражданите могат да подават сигнали за болни животни на телефона на „Екоравновесие“.

Репортер: Светлозара Лазарова, Оператор: Елвис Янков

Източник: БНТ