В коремите на всеки девет от десет птици има пластмаса

В коремите на девет от всеки десет морски птици по целия свят има парчета пластмаса, сочи ново изследване. Според предишни изчисления 29 процента от морските птици са поглъщали пластмаса. Австралийски екип, който проучва птиците и морските води от десетилетия, е използвал компютърен модел, за да актуализира тази статистика и е установил, че цифрата е значително по-голяма.

В коремите на всеки девет от десет птици има пластмаса
“Това е астрономично”, казва един от авторите на изследването – Денис Хардести от Австралийската федерална научна агенция. Тя посочва, че проблемът с пластмасата в океаните придобива все по-големи мащаби с увеличаващото се производство на материала. “В следващите 11 години ще направим толкова пластмаса, колкото сме произвели от началото на индустриалната революция в производството на пластмаса през 50-те години на миналия век.”

Хардести е съчетала компютърни симулации на местоположението на боклуците и на птиците. Тя е отчела и хранителните навици на хвъркатите създания, за да открие къде са фокусирани най-тежките проблеми. Изследването показва, че най-големите проблеми не са там, където има най-много отпадъци, а където има най-голям брой различни видове птици и по-специално в южното полукълбо близо до Австралия и Нова Зеландия.

В районите около Северна Америка и Европа ситуацията е по-малко тревожна, като в Европа дори се наблюдава подобрение след намаляване на използването на пластмасови пелети. “Птиците бъркат пластмасовите частици с хайвер от риба и “смятат, че приемат истинска храна, но всъщност получават пластмасова храна”, изтъква Хардести.

Обикновено птиците поглъщат малки парченца пластмаса, но Хардести отбелязва, че е виждала много по-големи предмети като цяла светеща пръчица и три балона в корема на един късоопашат средиземноморски буревестник, например. “Виждала съм всичко – от запалки до капачки от бутилки и умалени модели на автомобили”, подчертава изследователката.

А тенденцията е негативна. През 2050 година 99 процента от морските птици ще имат пластмаса в тялото си, предвижда компютърният модел на Хардести. Тази прогноза “изглежда поразително висока, но вероятно не е нереалистична”, коментира ученият Кихо Ким от Американския университет, който не е участвал в изследването.

Източник: 24chasa.bg