Ледена риба (Ice Fish)

Ледена риба (Ice Fish)
Ледена риба (Ice Fish)

Животните с най-странни особености на тялото

Епизод 4 – Ако се огледате, когато вървите по улицата, може да видите катеричка, тичаща по дървото, змия, пълзяща в тревата, или пчелен кошер близо до вашия дом. В света съществуват много по-интересни същества, които живеят извън вашия двор

Ледената риба за първи път е открита от Дитлеф Рустад през 1927 г. и е своеобразно изглеждащ организъм, и живее край бреговете на Антарктида.

Тя притежава впечатляваща особеност на тялото, включващо зъби и прозрачно бяло тяло. Тази външност, напомняща на фантом, е резултат от липсата на хемоглобин в кръвта, което прави рибата прозрачна като прозорец.

Тайната на това, как тези риби съществуват без хемоглобин, който е важно вещество, пренасящо кислорода чрез кръвта, озадачавала учените в продължение на 60 години.

Наскоро учените предположили, че ледената риба може да поглъща кислорода чрез кожата, а не чрез хрилете и кръвта. Другата възможност се състои в това, че вместо използването на кръв за транспортиране на кислород, те използват кръвна плазма, течния компонент на кръвта, който е 55% от целия обем на кръвта и причинява съсирването на кръвта.

Кръвната плазма с жълтеникав цвят може да бъде причина за това, че вътрешностите на рибата да притежават жълтеникав цвят.

Източник: fishki.net