Лимоновата акула – Negaprion brevirostris

Лимоновата акула - Negaprion brevirostris
Лимоновата акула – Negaprion brevirostris

Лимоновата акула (лат. Negaprion brevirostris) е една от многото видове акули, които не се нуждаят от постоянното бродене в океана, за да се не задушат. Природата я е надарила със способността да изпуска вода през хрилете, да поглъща въздух, за това лимонената акула може да си позволи дори да лежи на дъното.

Именно с това се занимава през по-голяма част от времето: лежи на дъното в очакване на плячка. Жълтеникаво-кафявата окраска на горната част на тялото й помага добре да се маскира сред пясъка. Корема на акулата е бял или светло- жълт, от всяка страна има по пет хрилни отвора.

Другото название на тази хищна риба е късокрила острозъба, жълта или панамска острозъба акула. Това е много опасен и ненаситен хищник, с който по-добре да не се срещате под водата. Дължината на нейното тяло достига 3,4 м при тегло 180 кг, което е напълно достатъчно да атакува такава голяма плячка като човека.

Официални случаи на нападение на хора от жълта акула не са регистрирани. По-скоро обратното: именно хищника страда от човека. Хващат ги заради деликатесните перки, сочно месо и здрава кожа. По данни на IUCN видът е в близост до уязвимото положение.

В САЩ жълтите акули се използват за провеждане на опити. Върху тях изпробват действието на лекарствени препарати и наркотични вещества. Учените се интересуват от тяхната чувствителна сензорна система. А наскоро лимонените акули са изненадали учените.

Те се научили да използват бутона за храна, разположен на дъното на басейна. Съобразителните акули натискали бутона с муцуна, предизвиквайки звъненето на камбаната, а служителите им хвърляли прясно месо.

Източник: zoopicture.ru