Кучета-ловци на трюфели на киноложките изложби в Пловдив

Кучета-ловци на трюфели на киноложките изложби в Пловдив
Кучета-ловци на трюфели на киноложките изложби в Пловдив

Испански водни кучета, на вид съвсем прилични на кафяви пудели, бяха показани за пръв път у нас по време на Международните киноложки изложби днес в Пловдив, предаде кореспондентът на БГНЕС от града под тепетата.

Предци на познатата порода, те са отлични ловци на птици, но най-ценното им качество е фактът, че са отлични търсачи на трюфели и могат да откриват до 5 кг на ден. Породата се нарича Лагото романьоло и се състезава с елитни кучета от 40 породи за титлите САСІВ, съобщиха от Българския републикански киноложки съюз. Той е организатор на престижната надпревара.

Претенденти за титли на конкурса, който продължава и утре, са също овчарката Кардам – световен шампион от миналата година и син на световните шампиони за породата Кане корсо. Сред останалите състезатели имаше минишнауцер, френски булдог, руски той и още редица редки екземпляри. Съдиите са от България и Испания, сред тях е Антонио Делгадо Зорила, член на Кралската съдийска комисия и председател на Федерацията на асоциациите за запазване на породистите кучета в Испания, която е възстановила 12 изчезващи породи. Антонио Зорила подготвя представяне на трите най-известни български породи – овчарка, лудогорско гонче и барак, в Испания. Целта на родните кинолози е да наложат породите лудогорско гонче и барак в световния елит след успеха на българското овчарско куче.

Международният турнир днес започна с дефиле на участниците. Последваха конкурсите ” Най-добра развъдна двойка”, “Най-добър развъдник”, “Дете и куче” – за деца до 12 год. възраст, “Млад хендлер”. В неделя предстоят Национална киноложка изложба за всички породи, специализирана изложба за българско овчарско куче и състезание за купата на Киноложко дружество “Любители на кучето” – Пловдив. Киноложко дружество “Любители на кучето”-Пловдив.

Източник: БГНЕС