Какво би се случило, ако птиците са принудени да избират между любовта и храната?

Както повечето птици, големият синигер е по-скоро моногамен. Всяка зима двойки-песнопойки се събират за да се подготвят за предстоящия брачен сезон и така прекарват много време заедно – избират територия, строят гнездо и се оглеждат за прехрана, не по-различно от хората. Силната връзка в двойката е забележителна, но какво би се случило, ако птиците са принудени да избират между любовта и храната?

Какво би се случило, ако птиците са принудени да избират между любовта и храната?

За да открият отговора на този въпрос, зоологът Джош А. Фърт (Josh A. Firth) и колегите му от университета Оксфорд разполагат хранилки в горите в Англия. Някои от хранилките се отварят само за птици с чип с нечетно число, други са достъпни само за птици с чип с четно. Така двойки с еднакви чипове могат да отворят една и съща хранилка и да закусят със слънчогледови семки. Двойки с различни чипове обаче, трябва да се хранят по различно време и на различно място.

В продължение на три месеца учените наблюдават 17 двойки синигери, от които седем са с различни чипове и не могат да се хранят заедно. Учените откриват, че тези двойки посещават недостъпни хранилки четири пъти по-често от двойките с еднакви чипове. Това означава, че двойката остава заедно, дори когато това води до пропуск в храненето на единия.

Двойките синигери остават заедно, дори да трябва да гладуват, защото ще се нуждаят един от друг по-късно в отглеждането на поколението. Тази силна любов помежду им е ключова за оцеляването им, тъй като един родител не би могъл да се справи с повишаващите се нужди на малките, и затова успеха зависи пряко от стабилността на партньора. Звучи ли познато?

Подобно поведение се наблюдава при много животински видове, от примати до риби. Търсенето на храна с другарче е много по-продуктивно, отколкото сам. При експеримента синигерите доказали и интелигентността си, като се научили да се възползват от храната на партньора, през двете секунди време, необходими на хранилката да се затвори.

В България големият синигер, Parus major, е третата най-разпространена птица и е защитен от закона вид. Също така това е птицата-символ на София.

Източник: fresh-science.com