Мазнината от акулите като универсално противовирусно средство

Учените от Медицинския център на Джорджтаунския университет съообщават, че Squalamine- холестериноподобно вещество, получавано от тъканите на акулите, може да се окаже универсален противовирусен препарат.
Първо скваламина привлякъл вниманието на учените през първата половина на 1990 г. Скоро открили способността му да инхибира растежа на кръвоносните съдове; започнали да го използват в онкологията и при лечение на някой заболявания на ретината. Но главната интрига, свързана със скваламина, оставала неизяснена.

Това е така, защото акулите, поради древния си произход, нямат съвършенна имунна система, но в същото време успешно отразяват атаката на инфекциозните патогени, пагубни за други, по “напреднали” морски обитатели. Това говори за това, че при акулите има някаква особена уловка, позволяваща им да оцелеят със своя слаб имунитет. Както се оказало, скваламина може да работи във вид на универсален противовирусен щит. Неговата молекула има положителен заряд, и прониквайки в клетката, скваламина е способен да измести някой от положително заредените протеини на вътрешната повърхност на клетъчната мембрана. Много от тези протеини са ключови за възпрозвеждането на вируси, и без тях на нужното място жизнения цикъл на вируса се нарушава.

Така че, скваламина действа не на самите вируси, а на клетките в организма, прави го труднопреодолимо препятствие: вируса не може да развие резистентност към него. При това той е способен еднакво да се противопоставя на най-различни видове вируси. Както пишат учените в списанието PNAS, скваламина е направил културите на човешките клетки устойчиви към вируса на тропическата треска и хепатит В и Д. Във опитите с животни той отразявал атаката на жълтата треска, мишия цитомегаловирус и източния конски енцефаломиелит.
Скваламина се нуждаел от няколко часа, за да направи клетките устойчиви към вируса, което е съпоставимо с времето, което е необходимо за размножаване на самия вирус.

Истината е, че скваламина може да проникне не във всички клетки, а само в клетките на черния дроб и кръвоносните съдове. Що се отнася до естествения гостоприемник, според учените, при акулите и много други тъкани има своите аналози, изпълняващи същата функция като “допълнителен имунитет”.
За медицински цели тази молекула трябва да се модифицира. Но дори и сега антивирусните свойства на веществата и свързаните с тях перспективи не могат да не впечатляват- срещу много патогени, които не са способни да преоделеят бариерата на скваламина, до сега все още няма повече или по-малко ефективни ваксини.

aqualogo.ru / Превод: meri