Мигрираща сьомга

Сьомгата запомня магнитната карта на местността, в която се е родила някога, и се връща в родната река, придържайки се към познати показатели на магнитното поле на Земята.

сьомга

След няколко години прекарани в морето, сьомгата се връща в реките, въпреки че рибите откриват точно тази река, от която са излезли. Тази удивителна привързаност към дома не притежават само рибите- точно така се завръщат на старите места костенурките, тюлените, китовете и делфините. Въпросът е, как успяват да намерят пътя към дома?

Според учените от Университета в Орегон, при завръщането у дома сьомгата използва магнитното поле на Земята. Учените успели да проверят това предположение благодарение на щастлива случайност. На западното крайбрежие на Канада е река Фрейзър, която води началото си от скалистите планини и се влива в Тихия океан. Но, на мястото, където излиза от океана се намира доста големия остров Ванкувър, така че сьомгата, която се издига по реката, трябва да избере от коя страна да заобиколи това парче суша, от север или юг.

Учените анализирали данните за миграцията на сьомгата в този регион, събирани над 56 години, и ги сравнили с наблюденията на магнитното поле. Интензивността и посоката на линиите варира с времето. И, както се оказало, рибите предпочитали да преминат по този път, където характеристиките на полето приличали на познатите им от предишни времена, когато сьомгата излизала от реките. Насочвайки се към морето, рибите запомняли как изглежда магнитното поле, а след това, връщайки се, си спомняли и сравнявали с настоящата карта. И избирали познатия “магнитен път”, дори ако той не съвпадал с предишния географски.

Впрочем, рибите намират родната река и по миризмата. Но, обонянието работи тогава, когато те доплуват близо до целта. А далече от дома сьомгата трябва да разчита само на магнитното чувство, в краен случай докато обонянието не успее да разпознае реката. Ако смятаме, че през изминалата година пъстървата е успяла да открие клетките, реагиращи на магнитното поле, хипотезата за способността на сьомгата към геомагнитна ориентация не е толкова невероятна.

В бъдеще учените ще проверяват получените данни с помощта на директен експеримент. Във всеки случай рибите е малко вероятно да разчитат само на едно чувство. Известно е, че и в океана, и между океана и реката има температурни разлики, които рибите също могат да чувстват. Така че, по-скоро се ориентират в пространството и намират пътя към дома с комплект чувствителни органи, сред които и терморецептори, и обонятелни рецептори, и магнитно чувствителни органи. И този списък може да бъде непълен.

Резултатите от изследването са публикувани в списанието Current Biology.