Милиони туристи посещават атракции, свързани с изтезания на животни

По време на ваканцията си един от десет туристи в света се е наслаждавал на забавления, свързани с изтезания на животни. Това сочат резултатите от най-новото изследване на Световната организация за защита на животните, пише Дневник.

Милиони туристи посещават атракции, свързани с изтезания на животни

Изследването установява, че близо 110 милиона туристи (бел. ред от общо 1.2 млрд. в света по данни на Световната организация по туризъм), посещават атракции, свързани с жестоко отношение към животните, без да са наясно с това. Злоупотребите включват отнемането на животни от майките им в крехка възраст. След това мъниците биват бити, докато станат достатъчно пасивни, за да могат да бъдат яздени, да правят трикове или да позират за ваканционни селфита с туристите.

Проучването установява, че три от четири туристически занимания включват някаква форма на насилие над животните или поне предизвикват опасение за неправилно отношение.

След проучването на изследователски екип на Оксфордския университет (WildCRU), което е първото в тази област, организацията обяви списък с десетте забавления, които са най – мъчителни за представителите на животинския свят и застрашават дивата природа:

  1. Езда на слонове
  2. Селфита с тигри
  3. Разходки с лъвове
  4. Посещение на паркове с мечки
  5. Държане на морски костенурки
  6. Представления на делфини
  7. Танцуващи маймуни
  8. Обиколка на кафеени плантации от цибетки
  9. Целуване на кобри
  10. Отглеждане на крокодили.

Академичният преглед включва и анализ от TripAdvisor – най- големия сайт за споделяне на мнения на потребителите на туристически услуги, за да стане ясен мащабът на проблема. От 50 хил. мнения на туристи се вижда, че 80% са останали с положително впечатление от местата, където се провеждат мероприятия от този тип.

“Знаем, че хилядите туристи, посещаващи тези атракции, не са наясно със задкулисните злоупотреби”, коментира Елизабет Хоган, мениджър на защитната организация. Тя дава за пример случая с туриста от Шотландия Гарет Кроу, убит от слон в Тайланд наскоро.

Световната организация за защита на животните се надява да получи подкрепа от туристическата индустрия. Досега 87 туристически агенции са потвърдили пред нея, че ще спрат предлагането на езда на слонове и животински шоута. Изследователите се надяват, че сайтът TripAdvisor също ще повлияе на туристите.

Източник: 24chasa.bg