Митнически калорифери спасяват защитен вид змиорки

Митническите калорифери на Дунав мост осигуряват топлина на 200 килограма змиорки от редкия вид европейска змиорка на стойност 38 00 евро, докато институциите умуват какво да правят с тях, предаде кореспондентът на БГНЕС от Русе.

Проблемът възникна в петък следобед, когато на ГКПП “Дунав мост”, при проверка на микробус, напускащ страната, беше установено, че превозваният товар от малки змиорки не е съпроводен с всички необходими документи. Извиканите на място инспектори от Областната дирекция по безопасност на храните констатираха, че макар да има транспортни документи, липсват документите, доказващи произхода и здравословното състояние на рибата. По тази причина товарът беше спрян и бе сигнализирана Регионалната инспекция по околната среда и водите, за да се прецени дали има нарушение на Закона за биологичното разнообразие.

Оттук нататък започна парадоксът, тъй като европейската змиорка не е защитен вид за страната ни съгласно Закона за биологичното разнообразие, но пък е включен в приложение “В” на Европейския регламент към Вашингтонската конвенция по международната търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора. От РИОСВ-Русе обаче са категорични, че нарушение няма, защото независимо от статута на защита, европейската змиорка може да се търгува или транспортира в рамките на Европейската общност и извън нея при наличие на съответните сертификати за произход и разрешителни документи. В същото време според законите и разпоредбите на Областна дирекция за безопасност на храните, при положение че част от живия материал е започнал да измира, би трябвало змиорките да бъдат унищожени. РИОСВ обаче не го препоръчва, тъй като става дума за застрашен от изчезване вид риба.

Разследването показа, че змиорките са внесени наскоро от Испания с крайна дестинация Несебър. След известно време обаче част от рибите са започнали да измират и собствениците им решили да ги върнат обратно в Испания. Поради липсата на документ за произход, от Агенцията по безопасност на храните изпратили запитване до испанските власти, за да потвърдят откъде идват змиорките, но все още отговор няма. Компромисното решение засега е микробусът със змиорките да бъде оставен от собствениците на точно определен адрес, където малките риби да изчакат по-нататъшната си съдба.

Въпросните екземплярите са с приблизителна дължина от 5 см и се намират в така наречената “стъклена фаза”, като са поставени в кутии с желеподобно вещество. Към животоподдържащите контейнери се подава непрекъснато кислород, а микробусът е добре оборудван с необходимата апаратура за дълъг път. Докато се вземе решение какво да се прави с рибите, близо 5 денонощия се налага митническите калорифери на Дунав мост да топлят шофьорите и скъпата стока за 38 000 евро.

В България европейската змиорка не се среща от около 40 години, казаха от РИОСВ-Русе. Видът Anguilla anguilla е хищна риба от семейство Речни змиорки на разред Змиоркооподобни. Тя живее в сладки водоеми, които са свързани с Атлантическия океан, Средиземно море и Черно море. В миналото е била широко разпространена в българските реки – Марица, Места, Струма, Тунджа и в река Дунав. Змиорките са от критично застрашен вид в световен мащаб. Квотите за износ на България за този вид са нулеви. Змиорките са включени и в Червената книга на България. /БГНЕС /

Източник: vesti.bg