Митове за кастрацията на домашните животни

Много животни не преживяват кастрацията, а други се възстановяват дълго и боледуват

Митове за кастрацията на домашните животни
Митове за кастрацията на домашните животни

От техническа гледна точка тази операция при самките и още повече при самците е една от най-простите и добре отработените. Вярно е, че има риск от усложнения при даването на упойка, така е и при хората. Но при млади здрави котки и кучета (като правило се кастрират именно такива животни) той е минимален – в рамките на части от процента.

Всички кастрирани животни са лениви, слабоподвижни и дебели

Има известна истина в това твърдение, тъй като след кастрацията заради прекратяване отделянето на някои хормони обмяната на веществата малко се променя и на животните им е необходима по-малко храна.

Така че е желателно стопаните на кастрираните животни да се отнасят с повишено внимание към изхранваните дажби.

  • Важното е животните да не се прехранват!

А подвижността повече зависи от индивидуалните особености и от условията на отглеждане. Като правило кучетата, които се разхождат достатъчно, без проблеми запазват формата си. Освен това, ако в къщата живее повече от едно животно, то това влияе благотворно на равнището на физическата им активност. И кастрираните животни обичат да бягат и да играят. Не забравяйте да им отделяте необходимото внимание.

Кастрираните животни не могат да се защитят от други котки и кучета на улицата

Могат – нали ноктите и зъбите им са си на място! Друг е въпросът, че често пъти те не желаят да се бият. Защитават територията си не толкова активно, тъй като няма нужда да се борят с конкурент за приятелка – и въпросът се решава без бой. Но могат да се отбраняват не по-зле от некастрираните животни.

Кастрираните котки не ловят мишки

  • Ловят и още как

Ловните котешки успехи зависят от лични особености а не от кастрацията. Например от това дали котката майка е успяла да научи котетата да ловуват и дали котето е усвоило уроците.

Източник: bgfermer.bg