Може ли вашата котка да яде кучешка храна?

Позната ли ви е ситуацията, когато вашата котка с удоволствие яде храната на вашето куче и обратното? Или когато ви е останала само една опаковка храна, и нямате възможност да купите храна за кучето/ котката поради различни причини. В резултат, възниква въпросът: може ли да давате на кучето котешка храна, а на котката- кучешка?

Може ли вашата котка да яде кучешка храна?

Съществуват различия в хранителните нужди на котките и кучетата. И трябва да ги познавате, защото системното използване на котешка храна за кучето или кучешка храна за котката може да доведе до развитието на сериозни заболявания.

Защо?

Котката, както и кучето е истински хищник, но тя е по-взискателна към аминокиселинния състав на храната, за това в нейното хранене трябва да има 10-15% повече животински протеини. При котки, които постоянно крадат храна от кучето, може да възникне сериозно сърдечно заболяване под названието дилатационна кардиомиопатия, защото котешкия организъм се нуждае от таурин. Той отговаря за състоянието на сърцето, очите и нервната система. Ако той не достига, намалява репродуктивната способност, а при котенцата се наблюдава лошо развитие.

В организма на кучето таурин се произвежда от природата. За това допълнителната доза таурин от котешката храна може да бъде много вредна: от това страдат ушите, очите и кожата на животното (развива се отит, появява се обрив), а след това може да възникне бъбречна недостатъчност.

И котките, и кучетата се нуждаят от пълен комплекс витамини от групата А,В,С,Е, но в храната за кучетата трябва да има повече вит.А, а в храната на котките – Е. Котките изпитват недостиг на ензим, който може да се преобразува от бета-каротин в ретинол. Именно за това тяхната диета трябва да го съдържа в достатъчно количество,- недостигът на вит.А може да стане причина за нощна слепота, задържане на растежа, лошо състояние на кожата и козината. При кучетата, както и при хората, този полезен елемент се произвежда от природата, ако в организма постъпва бета-каротин с храната, например, чрез морска риба, рибено масло, масло, моркови.

И незаменимите мастни киселени Омега -3 и Омега-6. Към тях се отнася арахидоновата киселина, тя помага да се регулира образуването на нови кожни клетки и служи за нормализиране на съсирването на кръвта, функционирането на репродуктивната, стомашно-чревната системи. Организмът на кучето, за разлика от котешкия, се е научил да я произвежда от другите мастни киселини- линолова или гама-линолова.

По своя състав котешката храна е по-сложна от кучешката. В храната за кучета е по-високо съдържанието на калций и магнезий, а в котешката храна- повече йод и фосфор. За това бъдете внимателни и не позволявайте на кучето да посяга към котешката храна, и обратното.

Изключение могат да бъдат храните, съставени от 100%-во месо. Например, консервите, в състава на които влизат изключително пуешко или фазан и малко вода. Те се произвеждат по нова технология, в процеса на която парчетата месо остават цели, а костите са достатъчно крехки, за да не причиняват дискомфорт в животното. Полезните качества на компонентите, влизащи в храната по този начин успешно се запазват. Асортиментът е богат, за това всяко животно може да открие предпочитаната храна по свой вкус.

Преводач: Мария Костова

Източник: zooatlas.ru